Archive for the ‘unexpected’ Category

Trimister ke 2 ni biasanya macam honeymoon mood bebudak form 4 yg lepas exam PMR then tahun depan baru nk SPM. Sebab biasanya dah melepasi trimister pertama yg macam2 ragam & stress kan.. Sebab trimister pertama biasanya ada sindrom Morning Sickness (alhamdulillah ..tak merasa pon symptom tu), loya, tak lalu makan, alah ubat nak tido je…So, bila masuk trimister ke 2 ni kena happy-happy. Lagi 1, risiko untuk miss carriage pon dalam peratus yg rendah, sebab baby dah kuat dalam tummy mummy dia. Actually, it’s not easy okey nak carry baby in trimister 1. Dengan alahannya, nak kena jaga aktiviti lagi, makan pon nk kena behave..Yang sedia maklum kita tahu tak boleh makan macam tajam tu, memg kena jauhkan.. Sebab baby fragile lagi. 

Trimister ke dua ni dalam usia kandungan 16weeks sampai 29 weeks. time ni plak dah ler musim durian.. bulan puasa lagi.. kakakaka.. mood mengidam tu tak de lagi. Tapi my asben plak yg mengidam lebih2.. nak minum air tebu laa, makan itu laa, ini laa.. over tahu! sebab dia dah beli, kita pon tertumpang sekaki.. Rasa lah sikit.. hehehe. Sebab kebuncitan perut tu agak lambat sikit nak nampak hasil nya.. 4 bulan baru nmpak perut. tu pon masih gedik lagi nk pakai jeans. Sampaikan my ayah suruh adik aku sound aku.. die nk marah segan agaknye..hahaha.. 

Sebab aku rasa, macam tak comey je nak amik gambar..coz rasa gemuk tak hingat..amik gambar semua x cantik langsung.. padahal rugi je.. tu laaa kenangan kita kan…

1001863_10200218513537714_2034267938_n 4 month (16weeks  preggy)..baby bump boyot

149050_10200396226100417_99897259_n

my 21 weeks preggy.. 1st hari raya =)

1239472_10200597048720857_1706099311_n

26 weeks preggy. Baru start shopping barang baby..

Memang tak beli barang baby awal2.. tapi around 26weeks ni dah boleh kot nak beli barang baby sikit2 coz takut tak larat plak nk jalan. Kebetulan ada Baby Expo.. waahh!! kalau sebelum ni sibuk pegi Expo gadjet laa, expo perkahwinan laaa tetibe pegi expo baby. Taknak janggal plak kan.. Macam seronok je pegi sana, ramai yg datang boboyot macam aku..hihihi.. Time ni beli pon barang2 basic je.. tak nak beli banyak2 sebab naik LRT.. Tapi my asben over beli pampers banyak2 dari size newborn, sampai ke saiz M!!! ambik ko..dah laa naik LRT..angkat laa dia sendiri..heheehe.. Sebab tak tau, jantina baby, semua beli barang untuk unisex. Lelaki boleh, gegirl pon boleh.. No PINK color!!

565036_10200598365073765_91368956_n

Hasil tangkapan 1 hari.. banyak jugak rupanyaaa.. tapi baru perasan, banyak beli Rompers

On 26 weeks ni jugak laa ada appointment dengan sonographer nk scan baby 3D & 4D.. Sungguh excited. Booking 3weeks awal sebab tak semua tarikh ada. Aku buat kat Klinik Fauziah kat Ampang. Sebab ramai yg kata Klinik tu bagus, and Sonographer pon okey. So, kena booking online tau. nah link dia :

http://bayi-ibu.com/3d-4d-scan-malaysia/

my baby sangat laaa susah nk capture gambar dia yg okey. Sebab die merajuk kot coz janji dengan die, pukul 6 kena bangun, nk scan dia.. Tapi delayed ke pukul 7. Pukul 6 tu memang dah aktif dengan tendangan dia.. hahahaa.. sorry baby.

IMG_20130914_1_9

Ni memang copy paste mummy kan baby…? hidung penyek ni.. hehehe

IMG_20130914_1_2

baby stress mummy paksa dia bangun…

IMG_20130914_1_1syok dia duk dalam tummy mummy ye.. 

IMG_20130914_1_23

Dah last2 baru nak sengih..amik hati lettewwww!!!

IMG_20130914_1_14

Cak!!!! i’m gegirl laaaa mummy!!! So nak baju pink okey!!!!

Terharu sangat time ni, coz dapat tahu perkembangan dia dalam perut.. bila dia senyum tu, alahaiii…nangis okey.. my asben pon senyum je tengok.mesti dia tak sangka kannn… Macam ni rupanya perasaan excited. Hish..rasa nk sewa je mesin scan ni tau…. nk beli compem tak mampu.. ngeh3… Okey.. nanti kita sambung trimister ke 3 plak.. Now, i’m carry baby for 38 weeks.. 2 minggu je lagi nak deliver.. ewahhh.. nyempat je kannnn…

Advertisements

Cukup 2 minggu bercuti kahwin.. fuh..penat gile.. Honeymoon?? memang tak menyempat laa..asben cuti lama.. aku je cuti kejap.. tu pon penat, lepas settle kenduri belah lelaki. Nak dijadikan cerita, 6 April 2013 tu majlis sebelah lelaki. So bertolak dari rumah aku pagi.. 2 jam jugak perjalanan. Dari pagi asyik nk terkucil je. Maybe nerves agaknye.. Padahal aku dah kurang kan minum.. tapi wat tak tau je.. Tapi kan, memang kencing tak lawas betul.. tak nyempat nk menahan.. 2 jam perjalanan ke  Segamat, 5-6 kali jugak berenti kt petrol station.. Jadah melampau betul tahap kenerbesan aku.

Abes je majlis, esok nya macam biasalah..acara kemas mengemas.. cuci pinggan mangkuk bagai.. aku plak cuci pinggan mangkuk dengan makcik Gjul. Dah die dok cite pasal penyakit die sakit buah pinggang.. kencing tak lawas bagai.. Aku dah debar gile… Nk kelabu jugak mata aku ni tengok pinggan.. pastu die cakap ape, aku dah tak fokus.. Sebab aku fikir, maybe aku pon kena sakit buah pinggang kot.

Dan, Dan..terus bgtau kat asben, yg aku ni kencing tak lawas.. die pon pegi laa tanya kt my MIL tp bg pihak die.. konon die yg kecik tak lawas.. Duhhh… Xpelah.. then balik rumah aku kejap kt BP, tnye kat my mum.. mak cakap “standard laa org baru kawin..minum air bali je..okey laa nnti “.. Okey..fine.. air bali ye…

11/4 dah start masuk kerja… bosan gile.. kencing masih tak lawas lg.. hati pon dah tak keruan.. 12/4 tu baru aku beranikan diri nk Google pasal penyakit buah pinggang.. takut sebenarnya.. time tu pikir, dah laa baru kahwin.. sobss sobbbsss… tetibe, ade plak link ke blog IRINE NADIA MARCELLO . Ape plak laa kaitannye.. sekali baca owh, die preggy and ada tanda2 macam kencing tak lawas …. Sebab aku macam x kisah period aku sebenarnye ntah dah lewat @ tak.. coz memang tak regular pon.. Last period 14/3/2013 .. Before tu, 28/01/2013.. kann.. memg nmpak tak regular. Takde laa eksaited mane pon..malam tu pegi jugak Farmasi beli 2 jenis UPT . 1 yg biasa, 1 lg Digital Clear Blue.  then terus singgah kat Petronas. Sebb memang dah nk pee pee, terus laa buat test. HUmm.. hampeh.. tengok 1 line jerk… terus aku simpan dalam beg. 

Masuk kereta, aku call my asben.. sebb ada perselisihan faham sikit, lgpon dok berasingan lagi kan.. tengah dok bebel2 ambik balik upt td..saje nk belek2..hahaha.. eh..tetibe macam ade double line…curious jugak aku… then aku bgtau laa kat asben, baru check UPT..double line.. dengar die macam happy jerk.. tp aku xde laa sangat.. Then baca balik direction kat kertas yg ada dalam kotak.. Test kena buat waktu pagi air kencing yg pertama dan result within 10 minutes after test. So, aku anggap je UPT yg aku buat td ERROR.

Balik rumah, susah jugak nk tido, pikir kan penyakit aku.. So, harapan aku bergantung dengan result UPT esok pagi.. kalau negatif , means kena jugak check up kat spital..mana tau betul ade sakit buah pinggang. Tak nak laa simpan lama2.. Bangun subuh pagi nye, aku terus buat Test. Adeh.. loading jugakk.. skali… Ting result Pregnant 1-2 weeks…!!! Terkejut gila… blurrr jangan cakap laa time tu.. x mandi lagi terus keluar toilet tanye my housemate.  “Logik tak, baru kawin 2-3 minggu dah pregnant?” die plak yang jerit2 happy..padahal muka aku mcm blur lagi… At the same time, aku terus call laa bgtau asben aku.. huhu.. happy plak die…

jj

Alhamdulillah.. Anugerah yg tak disangka-sangka dariMu Allah.

Sampai opis, aku g klinik Mediveron kat Batu Caves. Sakit hati, die takde pon buat UPT test lg ke,bla bla bla.. cuma tanye aku bila last aku period… then tanya aku lagi, tau tak nk kira waktu subur…? selamba je aku jawab, 3 hari lepas abes period.. wakakakaka.. Doc siap gelak lg.. hahaha.. then dia terangkan laa waktu subur tu 14/15 hari after haid yg pertama… means dalam 5 hari, tempoh subur.. oooo.. aku ingat 24 jam je..hahaha..Okey.. kt sini aku tunjuk reference my own.. hope korang faham…

3.Kalendar.Mac 2013.eilarazi.blogspot

ni laa yg doc tu ajar how nk kira waktu subur.. coz aku memang blur tahan gaban.. Mesti doc ni bisik dalam hati dia.. Kawin pandai.. /waktu subur pon tak tau.. kakakaka.. tengok IC lahir tahun bila?? lagi laaaa…

okey.. Dah paham kitaran haid .. tengok dari carta ni Insyaa Allah aku pregnant.. wahhh.. tak sangka pandai plak pilih tarikh kawin.. hehehe.. Masuk opis, bermula lah aktiviti menggogel bout pregnancy. Sebab aku memang xde tanda2 macam yg selalu dalam tv tu. Muntah2? Mabuk? Pening??? Nak pitam?? Non hadoooo…. pee pee tu je masih kerap.

2 hari lepas tu, aku g private klinik lg..time tu maybe my pregnancy dah 4weeks  . Ni klinik lain. kat Permaisuri..pergi sorang jugak..coz my asben kerja. Tetiba doc tu nk scan.. unfortunately, xde plak nmpak kantung ke hape. kosong je.. doc kate, awal lg ni..baru sebulan kan… memg x nmpak.tunggu lg 2 minggu check up lagi skali. then doc tanya, u amik tak folic asid? jadah mende plak folic asid ni.. then kena marah plak coz kena amik before u plan pregnancy.. padahal takde plan ape2 pon..  errr…. bukan takde plan… x sempat nk plan, melekat terus.. muahahaha…lol.

Next aku tunggu minggu ke 7.. (7 weeks preggy).. Pegi klinik lain plak..kali ni dengan asben.. klinik memg specialist bersalin laa..siap ade ward lg kat Pandan Indah. Kat situ die bagi 2 UPT, & 2-2 positif.. yahoo!! then time untuk scan.. again!! tak nmpak jugak.. jangan kan heart beat.. kantung pon x nmpak.. alahai.. sedihnye aku.. kt situ aku dah risau.. coz doc said, usually 7 weeks dah nmpak kantung & heart beat.. =(  macam tu je charges RM180++) ..  so, dox suruh tunggu lagi 2 minggu datang balik..

Tapi 10weeks preggy baru aku pergi check up ..saja nk anjak 1minggu.. time tu memg aku dah agak risau, coz aku ada baca bout pregnancy luar rahim & kandungan anggur.. Ya Allah.. takut nya.. Even, this is unexpected pregnancy, tp memg dah happy sangat bila tahu kite positif pregnant. Kali ni check up plak kat klinik lain.. sebelah klinik bersalin tu.. Bila tengok scan, sedih lagi, coz cuma baru nmpak kantung.. =( padahal dah 10weeks.. =( patut dh nmpak heart beat @ janin.. Lagi sekali doc suruh tunggu 2 minggu lg.. coz aku ade cakap pasal kerisauan ectopic pregnancy.. tapi die saje nk sedapkan hati aku.. kes tu jarang berlaku.. huh! OTW balik, aku dah nangis2 dalam kereta.. sebab aku nk baby ni… die bukan paham pon ectopic ke hape ke..hahaha.. puas laa pujuk.. aku makan pon tak lalu dah… coz nk tunggu lg 2 minggu tu, lama tau!!!

Morning sickness ke hape ke masih tak dirasa.. memang x de laa mual2.. semua aktiviti berjalan mcm biasa. Period pon takde.. huhu.. FYI, aku tak jadi check up masa 12 weeks.. aku extend 14 weeks baru buat check up.  and the result.. Subhanallah!!! tengok dekat mesin scan, tangan baby dah melambai2.. nampak kepala kaki semua.. time tu jugak nangis… !!! sedih terharuuu sangat… 14weeks baru nmpak my precious.. time tu dah lega.. because masih 1st trimister, masih berhati2.. coz baby kan fragile lagi..  haisshhh… sindrom food lover pon aku takde.. agak kecewa kat situ.. cewahh.. mak die plak yg over kann.. Good baby, tak nak susah kan mummy ngan papa carik makanan pelik2 kan syg… Sayangggg die… okey..next entry story bout 2nd trimister plak.. ^_^