Archive for the ‘Uncategorized’ Category

My shopping rules

Posted: 12/04/2014 in Uncategorized

Bila sebut pasal shopping..aku memang seoranh yg sangat membosankan.. akibat sebab sangat membosankan.. aku prefer shopping sorang2..(now dah ade peneman..baby Irine)..I’ll make sure train irine shopping macam aku..hua hua hua..

aku memang x suka pegi shopping tapi tergesa gesa nak balik.. I means, peneman aku tu tetibe ada hal @ dia ada buat plan lain.. for sure aku tak suka.. I’ll make sure tanya umat tu, ade plan ke nak balil cepat bla bla bla.. kalau ada plz cancel with me.. aku tak kisah.. sebab aku xnak diri Aku sendiri sakit hati..buahaha.. opcoz.. shopping is my stress treatment..maka part ni memang kena jaga hati sendiri..¬†

2nd..aku x suka shopping ngan aku , gunakan alasan lain untuk tak berasa selesa.. contoh macam sakit perut ke kan.. nak balik..no..no.. no.

 g la balik sendiri.. dan sila tinggal kan aku sendiri..

lagi satu pe yakit aku, aku suka belek barang tu lama2.. even padahal dah pergi ke tempat lain, aku akan patah balik ke tempat tu.. then belek2 lg.. hahaha.. what a habitt..

sebabkan sekarang dah ada laki & anak, leceh sikit nak pergi mall.. time nak bersuka hati tu laa ada je.. dats y I prefer pegi sorang.. mcm today Irine weekends pegi berjalan.. tapi xde masalah langsung pon kalau bawak dia.. dia okey je..janji dipelukan aku..

tu saje..tata…¬†

PERHATIAN . ENTRY INI PANJANG. SILA SEDIAKAN POPCORN & COKE SEBELUM MEMBACA. HEHEHE

 

Wah,, 2 bulan berpantang, 2 bulan juga aku berpantang mentaip blog kan?? banyak giler story nak cerita.. nak kata busy, busy menggolek anak aje lah.. hehe..

selama 9 bulan carry insan ciptaan Allah di dalam rahimku. Sesungguhnya bertuah dan bersyukur dapat merasai nikmat hamil. Besar amanah Allah bagi kat aku.. bukan senang nak menggedong 1 nyawa amanah dariNya. Walau macam2 dugaan , sampai kehujung juga berjaya hadapi… ¬†alhamdulillah , selamat melahirkan bayi perempuan on 28 Disember 2013, yg diberi nama Nur Irine Maisara Binti Ahmad Azizul. Sebenarnya dah deal dengan husband time preggy. If baby girl, aku yg bagi nama.. Baby boy Gjul plak kena bg nama.. Tapi , huh, baby girl pon Gjul jugak yg bagi nama.. Nama asal yg patut aku bagi kena reject plak.. padahal baby dah 6 hari time tu nak buat surat beranak dia.. Lagi 1, berbincang nama anak kat whassap adalah tak fun.. Pandai laki aku ni kannn… aku plak duk kena mengalah… Macam tak cukup plak 9 bulan ngandung nak bincang nama baby kannn… ^sigh^..

Kau tahu? Aku overdue hokey.. bukan sehari 2.. tapi 8 hari!!! punya lah excited nk beranak, tapi kena tunggu tak keluar tanda 1 hape pon.. sampai dah give up.. Seronok betul anak aku “berhotel” dalam perut ni hah..The day before EDD, memang dah sakit pinggang perut semua bagai.. nak jalan pon sakit kat celah tuttt.. tapi aku tak tau pulak yg tu namanya kontraksi.. bila buat check up, kepala baby memang dah masuk jalan.. tp napalah x nak keluar..sobbss.. Sakit ni paling sakit time nak tido.. puaslahh ke kiri ke kanan x boleh tido.. kau cakap, apebende aku x buat time bg cepat baby keluar?? Siap mintak pertolongan adik aku tolong aku jalan itik 100 step..

hari ke 3 overdue,perut dah sakit malam tu.. sakit sangat.. sampai aku menangis tahan sakit.. baby pon kerap mengeras.. sampai adik aku yang teman aku tido pon berlari pi kejut mak & abah.. then, amik keputusan pi spital pagi tu jugak around 3 pagi.. dalam kereta memang sakit tak hingat… ayah aku pecut kereta kemain laju…. naseb baik pagi jalan lenggang kan.. kalau traffic jam, mau nya die hon..sampai spital macam biasa laa schedule nk cek bukaan.. kena seluk seluk.. part tu memang aku ngeri dahh..sakit kot!! tp check tak bukak jugak jalan.. sedihhhh… balik pon dengan hampa & sambung tido..beheheee… Baby memang nk tunggu ayah dia datang laaa baru nk pop out~~

Then , malam2 seterusnya sakit ..sakit..dan sakit.. aku dah give up nak pi spital even dah sakit perut.. Sebab memang xde tanda langsung macam lendir ke darah ke.. kang malu je sampai spital xde jalan lagi.. Ikut je laa kata doktor 27hb baru serah diri.. Pagi2 lagi asben dah hantar pegi spital. almaklumlah spital gomen.. suami x boleh tunggu lama2.. sedih lagi kat situ.. paling sedih, bila tangan semua dicucuk amik darah laa..ape laa.. nak gerak pon sakit.. dengan kain baju lagi besar dari kain batik.. serebehh je aku pakai.. petang tu pon bila nurse check CTG xde lg kontraksi.. yg ada pon skali 2 je.. makanya kalau esok pagi check jalan x bukak, terpaksa laa induce.. huhu.. nak masuk ubat induce tu pon siap ada taklimat . Ye lahh..ape pon memang ada risiko.. ngeri plak aku dengar..

Start pukul 11 malam.. pinggang aku dah sakit sangat.. macam malam2 sebelum tu laa.. tp watlek je.. padahal sakit gile.. takkan nk jerit2 kan.. bila buat CTG baru tau rupenye yg sakit tu contraction.. makin lama makin sakit,.. and graph CTG pon turun naik.. xde laah mendatar je macam before ni..aku tak tido langsung okey.. memang tak boleh tido.. sebab tahan sakit.. sampai nangis laa jugak.. dengan jarum besaq kat tangan..nak gerak memang sakit gilakk.. berapa banyak aku mention sakit.. means memang sakit laa.. hahaha.. pukul 5 pagi dah mandi.. sebab pukul 7 nak kena induce.. huhu.. Ya Allah..ngeri nye bila dengar induce.. padahal takde mende pon.. sama je kot induce ke tak induce ke memang sakit.. Alhamdulillah.. pukul 7 pagi patut kena induce , tapi tak jadi coz dah bukak jalan 3cm.. hehe.. happy jugak laa time tuu.. lg happy bila doc kata boleh dah masuk labor room.. Yahoo!!

Yahoo wak lu laa.. aku rasa patut aku kena bersabar tunggu bukaan 6-7cm baru mintak masuk labor room.. excited sangat kannn.. dari pukul 8.30 pagi.. dengan sarapan mee goreng sikit air milo sikit.. kebuluq laa aku sampai ke petang.. coz dah masuk labor room mana boleh makan!! hahaha.. padan muka aku kannn… masuk2 je adoiii..ngeri kot.. dah macam masuk ape lah dengar orang jerit2 teriak2 bagai nk beranak.. hahaha.. masya Allah.. takutnye.. sebab bukaan aku kecik lg..baru 3 cm.. so agak jauh lagi perjalanan nak ke 10cm tuu.. ape lagi.. kena seluk sana sini.. nak kencing pon akan dikencing kan..huhu..sakit baq ang.. apetah lagi bila air ketuban pon doc yg pecahkann.. perghh..perghh pergh.. time tu memang mengucap banyak2.. ingat mati je.. memg dalam hati berzikir selawat semua.. sebab 9 jam kot dalam labor room..macam jiran2 lain semua dah beranak dengar suara baby..aku plak yg terasa lamanye dalam tu..

Makin lama makin kuat contraction.. nasib baik ada husband jadi peneman + teman kena maki je.. hahaha..memang lost control nak marah sebab bila contraction sakit, aku rasa nk jerit je.. (memang dah jerit jugak).. hahaa.. pastu die suruh kita bawak bertenang, cool down.. hohoho.. bukan aku tak tau cool down..tau kot.. tp bila org suruh kita cool down tu yg bengang jerkk.. dah memang sakit.. bila contraction hilang , mintak ampun,.. kang datang balik kontraksi emosi aku nak marah memang lepas je.. lagi lagi bila dia cakap “ayg ni sakit sangat, mesti banyak dosa ngan abang..” lagi laa aku bengang,, niat nak gurau die memang silap time laa..hehe.. nasib awak laa suamiku.. dalam kul 4 petang baru 7cm.. huhu.. lebih kurang setiap 1 jam baru bukak 1cm.. tp start 7cm tu lagi lah sakit pinggang.. sampai di bagi gas. alahh.. tak guna laa gas tu.. sedut pon sakit jugak.. haha.. dalam pukul 5 dh terbukak 9 cm.. memang aku dah tak tahan sangat sakit .. pastu rasa macam nk pooo poooo.. bila bagitau kat nurse, nak poo pooo dia suruh poo poo atas katil je nanti dia bersihkan.. waaa!!! memg dah x tahan sangat laa.. sampai nk meneran pegang2 tiang katil.. tp masih x kuar pon shit.. haha.. 5.30 check dh 9 setengah cm..memg adooii sakit nye.. dia kata lagi 30 minit.. haaaa.. 30 minit tu pon lamakottt..

Sebab dah hilang sabar.. memg time contraction menyerang aku cuba teran.. tetibe rasa mcm ada benda besi ke batu nak keluar kat bawah tu.. dah nurse pon cmm xnak tolong je kan.. aku buat la cara pandai aku belajor kejap mcm yg nurse klinik ajar.. finally memang baby nak pop out.. baru lah nurse doctor ramai2 masuk.. tp memang aku xnak jerit lah.,.sebab lagi penat.. + xde energy.. 3 kali teran je kot ..baby keluar jugak.. memang rasa jugak bila dia gunting ke belah bawah tu.. hehee… Assalamualaikum,.. baby selamat.. tp terus dibawak lari, coz baby tak nangis.. then doc bgtau “sy nk bawa anak awak ke NICU..sebab x nangis ni.. awak rilex dulu..insya Allah.. baby x pape.. ” tak boleh nak berpikir dah dengan mamai.. pastu kena tolak pi bilik jahit pulak.. aku rasa nk sepak je yg tukang jahit tu.. ngilu jugak kot even dah enjek bius..

Tp bila nurse bgtau, “baby awak dah nangis.. tak payah masuk NICU..nanti awak BF baby k.. anak awak besar… 3.7kg.. “leganya syukurnya ya Allah.. hilang dah segala sakit tadi.. ¬†nahhhh..gambar my baby.. ^_^ ni jer gambar yg sempat nak amik dalam my henfon.. sebab 2-3 hari jugak aku mamai..mamai sebb ubat bius kot.. nak mandi pon asben papah..

 

 

1601580_10201812666372455_1903765537_n

Nama : Nur Irine Maisara binti Ahmad Azizul

(Cahaya kegembiraan / yang cantik ,ketenangan, keamanan,kemakmuran , kekayaan..)

28 Disember 2013 @ 0555 pm

3.7kg

Gegirl ~~

Semoga gegirl mummy menjadi anak yg solehah, dapat mendoakan mummy and ayah yg baik untuk dunia akhirat.. , dan bawa kami ke syurga Mu ya Allah.. 

Precious baby Part 3

Posted: 10/12/2013 in Uncategorized

Alhamdulillah.. today i’m reach 38 weeks 3 days. Makin nak dekat due ni, actually banyak dugaan…. Dugaan yang macam kita tak pernah jangka.. Sebab 1st baby, semua yg berlaku new experience. Mentang-mentang laa 8 bulan ni macam tak de ape2 masalah.. happy2 je carry baby.. Dah nak due.. Hamik kau.. Sakit tu laa.. ini laa.. sumtimes sampai aku pikir , mesti orang kata aku mengada2.. padahal memang sakit lah! sakit yg nak menapak satu langkah ke hadapan pon aku dah tak sanggup.. apetah lagi kalau kena panjat tangga kat opis ni…

Bacaan untuk orang dewasa sahaja … (chewah)..

Last Friday, memang dah sakit celah kelengkang and kat bahagian ari2 sebelah kiri.. Tapi wat cool, wat lek jerkk.. masih aktif berjalan..(sebenarnya paksa diri untuk berjalan..kalau x berjalan, how nak buat kerja yang bertimbun kan..).. dah bgtau kat asben.. now tugas rumah macam dia je buat banyak.. cian asben ku.. Hari Sabtu, after work nak kena balik Segamat.. sakit2 pon tahan.. coz my SIL punya E-day.. Mesti kena attend. dengan harapan, xde laa merenyah sakit.. coz ingat sakit sekejap je. Sampai Segamat pon dah malam.. dekat pukul 11 jugak.. adoii..makin sakit.. risau coz takut / segan plak x bertungkus lumus kat majlis..

Kan betul!!! memang dah tengahari tu, makin sakit..nak jalan pon ya ampun… tahan sampai dah tak tertahan lagi dah.. Kalau dah sampai keluar ayaq mata tu, memang sakit ya amat.. asben plak terpaksa teman aku.. Alhamdulillah, majlis berjalan lancar. plan nak balik after Subuh coz ada appointment kat klinik .. unfortunately, kaki dah krem.. sakit menyengat tak hingat.. ingatkan tengahari tu okey laa sikit.. memang okey.. so, plan nak balik KL after maghrib. Petang2 my family in law, duduk borak2 sambil minum petang. mula2 aku okey.. tapi ntah macam mana, dah start merenyahh.. makin sakit, perut pon dah mengeras sampai dah tak tertahan lagi.. again! hanya mampu menangis.. Gembeng chengeng sangat aku ni… Tanda memang takda.. cuma kesakitan dekat part ari2 and perut mengeras je.. Last decision, redha, bawak pi Hospital Segamat.

Sampai kat hospital, doc and misi check up.. ambik urine test bagai.. cuak jugak.. awat terus bawak masuk pi Labour room ni?.. dah doc tanya, ada tanda ke macam ketuban pecah ke, keluar lendir ke & darah ke, contraction ke… just dapat jawab, xde.. sakit kat ari2 yg sangat2 sakit, then tangkap ke pinggang…kalau cakap contraction ke hape, mana lah aku tau tu contraction ke hape… dia tengok aku ni macam dah beranak 10 kali ke tau rasa contraction tu macam mana? Mula2 datang nurse pakai glove.. owh…nooo.. dia mau buat ape plakkk… sekali kau..hamikk.. ku ingat mau pakai jari je.. skali tangan daaaa.. aku ingat amik ukuran bukaan tu pakai barang @ pembaris ke kannn..skali pakai tangan daaa.. Ya Allah.. sesungguh nya aku memang terkejut..x ready lagi fizikal & mental…. ngilu terasa bila 2-3 kali dia seluk.. =(

jalan x buka lagi.. then bawak plak pegi scan kadar jantung baby dengan contraction punya ukuran.. time tu dah kurang sakit.. tapi bila gerak tu sakit laa jugak.. baby plak time tu pandai plak die cover tak nak mengeras… =( notty girl ni…sebb contraction tinggi tapi less than 30 second per session, doc cakap nk warded ke xnak.. opcozzz laaa xnak.. Bak kata my MIL, biolaa kat rumah boleh peluk asben dia.. kat ward sengsorg xde tanda lagi kan.. huhu… Lagi skali before balik, check up lagi skali.. Kali ni doc cina perempuan plak yg selukk tuuuuuttt… nak nangis pon dah tak ternangis…finally, boleh balik rumah.. yahoo!!! time tu dah nekad, betul2 rasa nk terkeluar, keluar tanda baru decide nak pi hospital.. aku part kena enjek ke dah mula imune, sebb dah banyak kali kannn… part selukkk tuuu.. waaa!!! trauma okey…!!!

 

31 March 2013. Dah laa malam lepas akad nikah ntah tido pukul berapa pagi.. bangun pon kena awal pagi sebelum subuh buta dah kena bangun.. Mak kejut suruh tanggal baju tido yang aku pakai sekarang ni, campak atas bumbung rumah, konon nya tak nak hujan laa hari tu.. hahahaha..kelakar… ikut je laa.. kalau nak hujan, hujan jugak.. sape lah kita nk halang ketentuaNya.

Bangun pagi ..tak sempat nk sarapan pagi bagai..memang agak sibuk..sibuk tengok orang kelam kabut.. kah kah kah.. dan dan aku nk mengaji khatam Al-Quran sat lagi.. hish… sebab aku adalah orang penting, pengantin lah katakan, memang hari tu, semua kena dahulukan aku lah termasuk penggunaan toilet..hehehe..siap ada yang masak kan air panas lg,nk mandi.. gediks kannnn.. selalu boleh je nk mandi air sejuk.. tp sebab “special day”, tak special day sangat, sebab aku tahu, lepas abes majlis je ada kerahan tenaga…. hehehe..

Khatam Al-Quran start pukul 0900 pagi.. memang mekap semua sendiri.. takkan nk mengaji pakai bulu mata ala Rozita Che Wan bagai.. hahahhaa.. sebab cameraman pon x datang lagi, so, xde lah gambar bersejarah.. nak suruh adik2 sedara pon , semua join mengaji.. memang xde kenangan pon.. tp nyempat lah amik gmbar pakai camera sendiri pose kat atas pelamin nikah. ¬†Aku rasa tak de function pon pelamin nikah tu… bukan pakai sangat pon.. pose pon sekejap je… my mom is really excited khenn…layan kan je.

Abes program, memang x sempat nk makan , nk minum semua, M.U.A aku dah sampai awal.. bila dia tengok apa yang pakej aku dapat, dia kata x sesuai, dah dia g balik amik barang dia kat rumah.. nyempat lah minum seteguk dua.. Even baju pengantin, lain aku design, lain yang aku dapat… penat aku create design bagi contoh nak baju macam ni..macam ni..dapat mcm tu jerrr..macam baju kurung biasa.. erghh..sabo je laa.nak buat acamne.. booking awal, 1 hari nak nikah baru dapt tengok + fitting semua… takpe.. disebab kan orang yg pakai dah cantik, so baju pon jadi cantik.. chewahhhhh…. motip sangat sedapkan hati sendiri…nasib baiklah aku ni jenis… tak cerewet.. nak cerewet macam mana.. esok dah majlis!!!! grrrrrr…. kang hilang seri mak nooksss…

2 hari before majlis bersanding , baru dapat jumpe dengan my dJ.. and bleh plak dia suggest kan Zapin. Sebab mak aku nk sponsor… tak kisah sangat lah..sebab kalau ade kompang & DJ pon dh cukup meriah…

and the day….

2

my M.U.A 

13

15

19

21

encemmmnyeee my husband!!! auummmmm

33

my mom dah bising2 coz baru perasan takde bunga manggar… hahaha

34

peluh2 sudehh..

38

44

toll guard yang pertama..

45 48

56

2nd toll guard…..

61

65

time ni dah risau, takut berlakunye kegelojohan suami ku…muahaha

67

69

ecehh…pose sepadan sangat kan.. cewahhh!

71

75

Zapin dari Sanggar Budaya Batu Pahat

79

My BFF Dayah jadi pengapit!! unfortunately wedding die aku tak pi pon..sodehhh!

84

Ex Classmate from MSU.. BHM-T

85

89

My mom

90

My Abah

100

105

apebenda nama acara ni?? i kenot brain laa

115

Potong kek! simple je cake ni.. =) tak ingat order kat mana..

121

dari MBA BP, JB & KL.. thanx uolss datang dari jauh…

126

Groom’s side

127

My Mother in law

129

Hubby sister and cousin
132

my sister’s , & cousin

134

137

Lovely parents

141

147

my awesome family!

150

151\

D07_5383

D07_5580

hubby best fren

D07_5667

D07_5679

D07_5728

Pejam celik, pejam celik, Alhamdulillah… hampir 7 bulan mendirikan rumah tangga.. Tapi aku rasa macam baru bulan lepas je bernikah.. ahaiii.. seronok ghupenye.. Hihihi.. harapnya berkekalan hingga ke syurga.

Actually, sebab macam dah berhabuk lama kan blog ni.. password pon aku hampir lupa. 4-5 kali try and error.. muahahaha.. nak update pasal kawin pon rasa dah basi. tapi tak pe.. cerita jugak. at least nanti 20 tahun akan datang, boleh laa aku feeling ingat zaman2 yang sekarang ni kan.. mana lah tau, nyanyuk awal.. hahaha..

Plan nak bernikah patut nya dari last year. aku dah choose date 29/9/2012. tapi disebabkan adik2 aku yang sorang nak UPSR, yang sorang lagi nak PMR, terpaksalah pospon. Lagipun agak susah nak rancang bila mr tunang masih jauh kat Langkawi. Tu tarikh berfday aku tu!!!! tu yang nak sangat. Tapi apakan daya. Tukar plan, buat time ulangtahun berfday ke 27 my husband & anniversary kitorang yang ke 7.. 31 March 2013.Tapi tarikh bernikah 30 March 2013. Alaa.. kire langsammm lah kan..

Aku ni kira buat semua benda lst minit. 2-3 minggu nak nikah baru siap interview daftar nikah semua. Tu pon macam2 hal. Document tertinggal laa, tak cukup laa dari pihak lelaki.. MAcam2.. sampai aku cakap ngan parents, siapa nangis2 tak nak kawin… macam tak direstui je.. sobs sobss sobbss.. Dah settle, 1 weeks before nikah pon aku nyempat pegi chants day dengan MBA. Malam tu pulak serabut ¬†baru beli baju nikah… Jumaat nak nikah , hari Selasa asben aku dah balik kampung dulu.. waa!! tak cakap plak tuuu… tudung nikah pon tak cari lagi… malam tu nangis2 telepon gjul, awat laa tinggal aku camtu dengan barang tak abes beli lagi.. kekekeke.. alasan salah sendiri sebenarnya… ¬†aku dah laa tak tahu jalan nak pi Jalan TAR dengan jem nye lagi.. alahaiii… Lantak laa.. rembat je laa tudung mak ke , adik aku ke nanti.. dah malas nak pikir..

Hari Khamis baru balik kampung.. Tu pon sampai dekat petang jugak.. padahal esok malam dah nak nikah.. Nampak tak aku yang jenis hegeh2 ni.. hehehe.. Then, gjul call, die kat Hajra nak carikan aku tudung nikah.. kakakkaa.. dia hantar gambar kat whassaap je.. then aku pilih tanpa pegang,kain jenis apa pon dah tak peduli….ntah pandai pakai ke tak nanti.. padan muka sendiri kannn… ang nak kawin ke x yan oii!!!

My handsome hubby

¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†muka husband acah2 macam takde pape je..dalam hati… ?? hahaha

DSC_0007                                                                                                  before akad, posing dulu with my mum.. arghh time ni pon dah rasa sedih.

DSC_0050

nasib baik ade teman… gigil dah time ni.. OMG..!! x caye!!

DSC_0090

ayah yang mewali kan… =)

DSC_0076

 

DSC_0201

Alhamdullilah.. selesai 2 kali akad okey.. hihihi..practice kemainnn….

DSC_0260

sedih.. asben takde kiss dahi kite pon macam org selalu buat lepas nikah.. hahahaha.. sebab aku sendiri yg takut..awatlaa laki aku ni gelojoh main tarik je kepala aku time aku tak ready.. tak memasal kena tolak siap jerit “tak naklaaaa” spontan.. depan orang ramai lagi!!1 arghh.. malu!!!!!!!!!

Tapi x pe.. selesai sudehhh.. lega seleganya walaupun ada beberapa perkara yg macam2 berlaku malam tu.. tapi perkara baikkan.. semuanya berjalan lancar.. =)

DSC_0313

DSC_0322

DSC_0337

DSC_0347

DSC_0363

DSC_0368

Cantik itu Beauty..

Posted: 07/03/2012 in Uncategorized

entry kali ini aku rasa agak poyo sikit, sebb konon2 nk share rahsia kecantikan.. poyo kan… poyo kan.. tapi x pe.. at least , boleh try coz even i’m not artis lah kan.. tp masih jugak ade bunyik2 ‘eh ko.. muka ko x de pimples kan” .. yess.. tipu lah klw lgsung sebijik jerawat x beranak kt muka… nak2 wktu dah nk dekat bendera merah kan.. amik ko.. kt hidung, kat dahi , kt dagu.. besar gitu.. aku percaya itu adelah sebb hormon.. sebb zaman sekolah dlu memg muka aku dah berjerawat.. jerawat pasir org kate.. ¬†so, cream2 muka tu memg x layak pakai, mesti pakai bedak bedak bercapuk.. DEmmitt… tp bila dah dewasa kan , secara alami semulajadi, jerawat tumbuh time nk Yeyed je.. yahooo!!!

masa sekolah dulu pon berangan jugak nk putih melepak.. tp x boleh coz balik sekolah tengahari, dgn bus stop sekolah boleh muat 5 org je, tpksa jugak terpacak berdiri di terik matahari.. hasilnya berbelanglah muka. nak2 time bersukan.. haaa.. 1 hari suntuk kat padang, dah x pedulik dh semua tu.. dulu mase sekolah mane tau Sunplay ke hape kann…oleh itu amik jalan mudah… ikot kawan2 jugak.. aku pkai produk nih ;

krim & toner pop..

sesungguhnya kulit remaja dulu nipis kan..tgok kawn pakai , dekat separuh kelas jugk budak perempuan pakai.. die punye toner tu, makkk oooiii pedih gile… krim die tu mcm safi. 2 minggu jugak kulit muka mengelupas.. tp , okey.. jerawat pasir kt muka ni kering.. pastu si roomate aku skrg ni, ade masalah jerawat.. so aku suggestkan pkai produk nie.. kulit die dah okey banyak dri dulu.. tp klw die stop pkai, memg naik banyak balik.

okey.. now aku cerita produk ape aku pakai okey..

1. Face wash

Clinique face wash

Safi

kalau nk diikut kan, aku paling malas cuci muka.. ikut mood.. rase tetiba nk manjakan diri, cuci muka lah, scrub muka lah kan.. baru laah buat… so actually, pkai produk apepon aku x kisah.. xde masalah pon… coz xde plak rase allergic ke kan.. even brand murah, aku pakai je.. 1 botol safi mcm ni, boleh tahan jugak setahun 2.. haahaha..

2.toner

Aiken

aku mula 1st try product ni masa blaja kt MSU. time balik kg, ak rembat je mak aku punye toner.. kebetulan dolu2 pakai produk clean & clear time tu habis.. mse pkai tu, mak oiii,pedih.. tp yg bagus nye, kt kapas tu semua hitam.. betape kotor nye muka aku kan.. tp okey jugk.. smpai harini aku masuh pakai..

3.Moisturizer

Pelembab muka Safi Lidah Buaya

after dah clean muka dah tepek toner kan, aku pakai pelembab.. sebab 1 hari duduk kt dlm opis berekonn ni kulit rasa tegang je. pnah jugak 1 hari tu x pkai pelembab, rase crack muka ni dengan sejuk nye.. coz memg tahu jenis kulit aku adalah kering.. so, moisturizer safi yg botol hijau ni memg wajib.

4.krim muka

krim muka Safi 

Eh..rupenya banyak jugk produk safi yang aku pakai kan.. coz even murah, tp okey laa.. masih berkualiti.. ni kadg produk mahal, smpai muka berkilat.. naik jerawat lagi kan.. mesti hati kecewa. duit habis mcm tu je.. ¬†mula2 pakai cream ni pon mcm erkk..Wtheck kilat melekat2 kat kening.. bila pakai compact powder bercapok2… tp skrg dah okey.. dah sebati dengan kulit muka agaknye.

5. BB CREAM

MAYBELLINE BB CREAM

Biasanye klw foundation ke BB cream ni pkai secoet je.. banyak2 tebal dah mcm pkai topeng.. nak2 klw berpeluh kan.. mekap pon cair…. tp sepnjg pkai BB cream ni, nk pkai senang je..seng cakap x payah nk sapu bayk kali die macm seng nk rata..penah laa pkai BB Cream avon.. rase nk nanges je.. mesti bercapuk… DEmmmm…

6.FOUNDATION

SILKY GIRL FOUNDATION (LIGHT)

produk yg ni memg pkai dr zaman blajar smpai laa ni… ni pon boleh than 4-5 bulan jugak… pakai secoet je kt hujung jari.. memg boleh jimat.. lain lah kalau nk pakai setepek banyak kan.. 3 hari pon boleh abes… foundation yg ni dah serasi dgan kulit muka aku.. klw nk di banding kan dgn Siky girl skin perfect tu, muka aku jadi kelabu laa plak…

7. POWDER

johnson & Johnson baby powder Nourishing With Milk

suka bau baby.. bedak ni biasanya aku sapu kat leher.. sebab nk bg rase fresh & segar nk pergi kerja… lgpon nk g lrt tu walking kot.. kang peluh2 bau badan… hehehe..

8.SPRING WATER

 Eue Thermale Avele

okey.. ni yg paling last sekali.. after dah mekap, dah pkai gincu, eye shadow blusher semua tu, kite sembur dengan menatang ni.. kire last touch up laa… aku suke sebab after pakai rase muka glowing je.. mcm kite pkai sendayu tinggi, produk mahal2 tu… kdg tu kat office , klw rase kulit muke ni kering, aku sembur je kt muka.. bg fresh balik… alaa.. korg klw tgok cerita korea, mesti perasan kan , diorg tgah makan2, tibe2 sembur muka.. tengah hot marah org, muka dh nk berpeluh sembur lg.. ada laa die punye benefits pkai air sembur ni.. bg sejuk muka kot… hohoho…

 9.MAKE UP REMOVAL

Johnson & Johnson Baby Oil

Eh… belom abes lg… agak2 klw dah mekap tu kena lah ade yg boleh menanggalkan mekap kan.. expecially klw pakai eye liner.. part tu yg payah nk hilang pakai air je.. ¬†tp pkai yg paling murah je.. xsmpai 4 ringgit pon yg botol kecik.. lagipon baby oil ni multi purpose.. sebb boleh sapu kat kulit mcm kt siku , kt lutut, tapak kaki kan kering.. haa.. tepek je laa baby oil ni..

10.LOTION

Garnier Whitening

Suka jugak pakai lotion ni walaupon baunya agak kurang menyenangkan.. busuk sikit.. wlwpon busuk, kalau habis, beli lagi.. hohoho.. xpaham betol..tp klau lotion aku memg suka yg ade susu. tp maybe sebb dia ade lemon, tu yg bau busuk sikit..

Safi Lotion Vitamin C

losyen ni wangi.. suka jugak.. sebab yg ni aku memg tinggal kan kt rumah pkai wktu malam..yg garnier tu memg standby dlm handbag je.. kan best pakai malam2 nk tidur bau wangi… lena betul tido.. ade jugk losyen yg bau fruitty or something yg manis.. aku x berapa suka sgt.. bau bunga ros ni memg dah cukup best…

¬†okey.. tamat.. ini aje yg dpt di share kan… so if klw nk try produk yg aku pakai ni, try laa.. coz buat mase ni xde lagi yg bg effect kt aku… ye laa..setengah org alergic.. x boleh pkai tu, x boleh pkai ni, bengkak laa, gatal2 laa.. sebb ni semua bergantung pade individu tu sendri.. ¬†=)

Saya Putar Halim!!

Posted: 23/02/2012 in Uncategorized

Saya pilih konsonan L untuk L.E.M.B.U halim… boleh gitu?? Bumi berputar mengikut paksinya. terjadilah kejadian siang dan malam. JArum jam pon berputar.. tetibe dah pukul 5 petg.. tengah masak tengok jam eh dah pukul 10 malam.. okey.. kantoi.. makan malam lambat..sebab tu gemoksss. dalam mase yang sentiasa berputar ni x sangka kan dah banyak masa yang dibazirkan tanpa sedar. yess…. tanpa sedar.. at the same time dah 3 bulan kot menjadi tunangan orang.. ahaks.. cepatnye masa berlalu…!!! pastu tetibe dah tahun depan.. kang plan tahun depan nk married.. kang jd mak orang plak.. adoii.. umur pon makin meningkat.. lagi beberapa tahun nak masuk 30…!! oh my!!! 30 okey… dah xde maknanya nk gelaran gadis remaja ++.. kita gelar diri kita WANITA.. dah x layak nk bace magazine Remaja.. kena baca majalah MIDI.. huahuahua..Magazine ni ke??? holaaweeyyyy… mcm x ready lg rasenye.. tp apekan daya… kaan… *SIGH*

The Heart Gift

Posted: 08/02/2012 in Uncategorized

aku x pernah menginginkannya.. sebab aku rasa itu bukan kehendak..apetah lagi keperluan.. handphone ni org zaman sekarang kata pakai buang.. sebab baru beli yg yg memg dah paling latest..tetiba minggu depan ade lg keluaran baru.. hati ini pon rase regret sangat.. 

Before ni si Gjul memg dok sibuk suruh aku pakai Blackberry (BB).. sebab die dah pakai BB kan.. mane nye aku nak.. time tu aku baru je beli hp Sony Ericsson Aspen.. xkan aku nk gadai pulak semata2 beli hp lain.. dah laa bukan taste aku.. kan dah kate setia.. banyak kali jugak die memujuk.. tp hatiku ini berkeras xnak jugak.. smpaikan satu hari tu, sebelom aku engaged , Adik si Gjul ade laa cakap ngan aku kat telefon.. katenye si Gjul nk bg hp BB untuk hantaran.. time tu rase suke ke x suka ea?? sebab bukan jenama idaman.. even time tu si Gjul dok goyahkan hati aku ini saving laa, boleh berBBM laa.. online laju gila gaban lah…siap kitorang gaduh2 pasal BB.. sape yg x sakit hati.. .NEHIIIII!!! akhirnya xde lah hantaran hp waktu engaged tuu.. klau gadjet2 ni time hantaran kawen nanti baru okey..ekekekeke..

finally, last week Gjul dapat pulang bercuti.. 1 week je kot.. sob sob.. what a suprise he plan nk bg aku BB Bold 3 (Bold 9780).. pastu die tukar fikiran pulak nak bg BB curve 3G (curve 9370)sebab kelajuan & internal die lg besar.. eee.. whatever laa.. aku x kisah hape pon.. dpt pon okey.. xdapat pon okey.. aku x kisah.. janji die belanja aku makan sate.. hehehe.. then Jumaat lepas, time si Gjul amik aku pas waktu kerja.. tadaaaa..xde lgsung dalam senarai yg before nih… padahal dah bertekak dah sebelom tu…

BB Torch 9800!!!

Time si gjul bg kotak Hp tu , aku dah speechless sgt.. rase nk bg Big hug aje kat die… nasib baik di khalayak ramai.. malu laa pulakkan.. hampir berjejes jugak air mata.. tp tahan…bg muka cool.. hehee… baru perasan.. Gjul memg suka kot bg aku gadjet2 nih.. hehehe..wlwpon sebelom ini semua jenama Sony .. tp skrg dah Ber BB kan.. boleh laa request BB tablet plak.. ahaks…

Yess!!! aku sgt gembira.. hari2 on9 x hingat.. nak2 cuti Maulidul Rasul + THaipusam kan.. golek2 kat katil smbil on9.. owhhh bahagianye.. hari2 jugak kene charger BB.. memg bateri asyik flat je… geram betul aku.. kene beli bateri extra jugak nih!

KESETIAAN KU PADA MU SONY….

ni henfon ke 3 .. beli dengan duit sendiri okey..henfon pertama adalah jenama Sagem.. ayah belikan mase form 5.. then pakai nokia 1100..

dapat duit  PT pertama terus beli ni.. hahaa.. melampau betul..

Suke henfon ni..Gambar cantik jugak..

encik tunang sy belikan…=)

yg ni Mak belikan.. sebb kesian, sy punye henfon K770 i asyik mati2 je..sob sob..

yg ni pon Encik tunang sy jugak belikan.. PSP 3006 ..Tenkiu ahmad Azizul.. bagus jugak.. x boleh tido, main game smpai tertido…xde lah kite kacau “sentiasa” die time kije ¬†je kannn..almaklumlah duduk berjauhan ni.. bercinta pon mcm single je.. dah tunang pon rase single lagi..=)

Paling latest aku pakai.. mase nk beli phone baru, pikir nk beli xperia 10.. tp pikir balik leceh kalau touch screen.. xpecially nk texting kan.. kang compem tersasul macm aku type pakai Samsung ni..seriously leceh…Qwerty ni pon mula-mula pakai leceh jugak.. terkedek2 nak type.. 2-3 hari pastu okey lah.. =)

F.I.T

Posted: 19/01/2012 in Uncategorized

sekarang dah ada cabaran baru.. cabaran meng’Fit’kan body yg sedia ada ni.. dengan niat bukan nak kurus.. tp nak F.I.T.. nk mantap gitu.. mane aci tgok En Tunang dah nk macam body builder kan.. kite ni dengan perut boroi.. walaupon Gjul x kisAH wlw lagu mana rupa aku, tp ini adalah 1 cabaran… yaaa!! 1 cabaran.. yang aku akan usahakan sebaik mungkin..

hari ini adalah hari kedua untuk aku realisasikan impian aku yg x pernah berhasil. buat masa ni xde lagi ape2 halangan.. sebab dah niat kan.. seriyesly, memang aku x berdiet untuk menahan lapar pon.. aku makan je, tp kalau sebelum ni jarang breakfast, kalau breakfast pon haa amik ko nasi lemak, mee goreng, nasi kerabu… tp kini x lagi…

TADAAAA!!!

ni boleh tahan smpai petang…. 2 kali makan.. tgahari punye makan xde amik gmbar plak.. ekekeke… ptg before malam tu ade makan lagi.. amik mee hoon goreng… Sebab aku x minum susu haiwan, maka minum lah susu tumbuhan kacang soya.. mulai sekarang memg akan berusaha xnak miss ambik breakfast.. makan dah banyak, exercise pon nk kene maintain jugak.. satiap weekends kena jogging.. terutama hari Ahad. kira beruntung lah sebab aku x pergi dating2 bagai kan.. lebih baik jogging.. dah start dari last week.. xpe.. baru permulaan… setiap pagi pon dah start buat push up nk kempiskan kan perut yang buncit lagi gelebeh ni..pastu dah 1 malam .. okey 1 malam aku pergi dance.. dance kat dalam bilik..pasang lagu dan joget ikot suka hati aku… coz aku rase x larat nk skipping smpai 500x .. 100 pon aku dah semput.. almaklumlah berat.. gegar lah rumah flat aku tu..hihihihi…

                                                                           

X dapat macam ni….

macam ni pon OKEYY!!!! ¬† WAHHHH…BEST NYE PERUT KETUL2..!!!