Archive for the ‘tips’ Category

uh.. due lg 5 hari… selagi tak warded selagi tu laaa aku dok kemas beg nak bawak pi spital.. pastu cium2 baju ngan pampers baby.. xde kerja sangat.. hahaha..sebab aktiviti tu aku buat dalam bilik time asben tengok tv.. bila dah lama sgt terperap dlm bilik , asben masuk jugak tnye buat ape.. hahahaha.. nak coverlines kannn..aku jwb ade yg x cukup ni… alasannn je..

Aku guna diapers bag brand Pureen.. murah..RM39 je kot tak silap.. ¬†Beli kat Aeon.. Masa tengah usha barang baby kat baby shop, ade terberkenan kat brand Carters. Tapi time tu macam awal sangat nk beli kann… takpe. Memang dah aim beg tu.. Price pon x mahal. X sampai RM70 kot.. boleh tukar2 beg. Lagi pon nak bawak pi spital je pon.. xkan nak glamor bling bling..

Camera 360warna pilihan purple. Sebab kalau pink x sesuai.. Mana lah tau nanti adik baby lelaki khenn.. so, unisex .. papa baby pon x segan nak bawak kehulur hilir.

Done packing. kat sini aku bagi check list yang ada dalam beg nk bawak g spital nanti…

sweetchecklist baby lagi banyak dari mummy dia….

baru teringat nak ada 1 bakul untuk makan2 kalau kena warded.. heh.. kena beli ni.. mana laa tau warded 3-4 hari kannn. mesti nak kena ada kudap kudapan milo & biskut. fuuhhh… ape laa.. lagi 5 hari nk due baru terpikir.. cisss!!

Advertisements

Aku memang jenis manusia tak hadam susu..kecuali susu yang berperisa. Paling koman pon paling addict susu soya jer… So, sepanjang preggy ni agak kurang minum susu.. means dah 4-5 bulan baru nak start minum susu khas untuk preggy. Akibatnya, kurang kalsium seharian..coz gigi pon banyak pecah expecially gigi geraham atas & bawah… Bila makan yang keras sikit, adalah serpih gigi. Lack of information tentang penyerapan kalsium kat baby tu salah satu laa.. padahal aku tau, & nurse pon ada bagitau kepentingan susu selain vitamin yang klinik bekalkan. Tak aci okey makan pil kalsium!!!!! selain dari pecah gigi, kaki ni bila bangun tido, nak2 time sejuk.. selalu sangat laa krem.. macam simpul biawak tuhh..adoii mak aiii…. bila dah tersedar kaki krem hanya mampu jerit jee. dah satu kerja asben bangun terpinga2 urut kaki yang kejang ni…

1st susu yang aku minum , susu Anmum.. tu pon perisa vanilla manggo yang kononnya tak memualkan.. nak2 lagi jenis aku yg memang tak minum susu … tu pon tak abes minum..sebab even die berperisa, rasa manggo tu tak boleh nk telan…

susu anmum materna manggomasa beli tu excited laa jugak..coz wahhh.. ada perisa.. Insyaa Allah boleh telan… time aku beli tu, perisa mango ni pon baru lagi… ada lagi 1 perisa brand ape ntah yang orange.. sebab tak nak beli , aku rasa kalau perisa orange ni, macam makan ubat… tak sedap.. so, mango ni kira okey laa … tapi memang sekerat jalan je,coz aku tak leh jugak nak telan even berperisa.. tekak aku je kot.. bila letak sikit, tak sedap.. letak banyak plak, manis ya amat.. cannot go la..gi check up kat klinik, nurse plak kata, minum anmum memang akan dapat kulit baby yg cantik.. tapi x berapa elok sebab agak manis.. scoop pon kurangkann… then aku try survey kat tesco tu, susu lain….

kebetulan ada tester susu pregnant mom produk baru Mom & Me Vanilla flavor.. Y not aku cuba rasa kan..mana tauu..boleh telan..kang rugi je beli.. skali try, boleh tahan sedap jugak.. 3-4 cawan okey aku try, coz nak kenakan dengan tekak aku.. Alhamdullillah.. boleh telan…memang sedap jugak..

Mom & me

Time aku beli tu , kebetulan ada promotion.. Normal price RM19.90 kot.. tapi dapat harga RM16.90..coz time tu memang baru launch. sampai rumah, opcoz laa excited terus nak buat .. tapi pelik je.. awatlaa aku buat jadi tak sedappp.. try buat lagi 3-4 malam , pon memang x sedap.. sebab my asben dah bising, beli semua tak minum..takkan nk bagi kucing kitorang plak minum.. Terus dia buatkan.. hahahaha.. Eh!! samalah sedap macam yg aku try kat Tesco haritu… baru laa sedappp.. ngade much kan!!! terus laaa my asben tiap2 malam terpaksa buat kan susu.. huhu..

Then, ada baca 1 blog ni pulak.. dia suggest minum susu Enfamama sebab tu yg terbaik.. Then aku google laa nutrisi yang ada dalam susu tu.. Yess!! memang macam dia punya kalsium pon sangat tinggi..manis pon kurang. Sebab kalau manis sangat, risiko nak dpt GDM (kencing manis) time pregnant sangat tinggi.. Tapi , ada kah susu Enfamama ni berperisa? terus check pegi ke Giant buat survey.. aku ni kan, kalau nak buat survey, mesti weekends, sebab percaya, nanti ada tester & promoter.. Haippp.. Sebab aku pernah jadi promoter. Jangan hingat, promoter ni cakap sembarang je tau.. Diorang ada product knowledge.Kena hafal. and tak boleh nak kelentong produk tuuuuu terbaik sangat.. Explanation pon x boleh nak tipu.. Kebetulan ada promoter Enfamama.. sibuk lah aku tanya kannn… tapi xde tester plak..hampehhh… So, dia keluarkan ipad and story kebaikan Enfamama dengan Produk X, Y, Z.. sebab aku tak nak was2, aku amik semua kotak susu yang berlainan brand, and buat compare . Yes, dari pemerhatian, memang Enfamama lebih tinggi dia punya nutrien. Aku dok tanya lah , aku nak yang berperisa. Coz x boleh minum susu biasa.. Then dia suggest kan, chocolate flavor coz kandungan gula die lebih rendah dari vanilla flavor. sebab takde tester kan..tawakal je laa grab choc flavor. Harga pon lebih 2-3 ringgit je dr produk yang lain..

anfamama_choco_650g_hg_1-500x500

 

Sebab macam dah 38 minggu baru nak try kan, dah lewat sangat .. Tapi don’t worry… coz susu ni bukan untuk time pregnant je.. Time nak breastfeed baby nanti pon boleh minum. Hope nanti dapat teruskan minum enfamama.Kalau bagus & banyakkan susu.. Coz kalau nak amik supplement, aku takut asyik skip je nanti. ¬†=)