Archive for March, 2014

PERHATIAN . ENTRY INI PANJANG. SILA SEDIAKAN POPCORN & COKE SEBELUM MEMBACA. HEHEHE

 

Wah,, 2 bulan berpantang, 2 bulan juga aku berpantang mentaip blog kan?? banyak giler story nak cerita.. nak kata busy, busy menggolek anak aje lah.. hehe..

selama 9 bulan carry insan ciptaan Allah di dalam rahimku. Sesungguhnya bertuah dan bersyukur dapat merasai nikmat hamil. Besar amanah Allah bagi kat aku.. bukan senang nak menggedong 1 nyawa amanah dariNya. Walau macam2 dugaan , sampai kehujung juga berjaya hadapi…  alhamdulillah , selamat melahirkan bayi perempuan on 28 Disember 2013, yg diberi nama Nur Irine Maisara Binti Ahmad Azizul. Sebenarnya dah deal dengan husband time preggy. If baby girl, aku yg bagi nama.. Baby boy Gjul plak kena bg nama.. Tapi , huh, baby girl pon Gjul jugak yg bagi nama.. Nama asal yg patut aku bagi kena reject plak.. padahal baby dah 6 hari time tu nak buat surat beranak dia.. Lagi 1, berbincang nama anak kat whassap adalah tak fun.. Pandai laki aku ni kannn… aku plak duk kena mengalah… Macam tak cukup plak 9 bulan ngandung nak bincang nama baby kannn… ^sigh^..

Kau tahu? Aku overdue hokey.. bukan sehari 2.. tapi 8 hari!!! punya lah excited nk beranak, tapi kena tunggu tak keluar tanda 1 hape pon.. sampai dah give up.. Seronok betul anak aku “berhotel” dalam perut ni hah..The day before EDD, memang dah sakit pinggang perut semua bagai.. nak jalan pon sakit kat celah tuttt.. tapi aku tak tau pulak yg tu namanya kontraksi.. bila buat check up, kepala baby memang dah masuk jalan.. tp napalah x nak keluar..sobbss.. Sakit ni paling sakit time nak tido.. puaslahh ke kiri ke kanan x boleh tido.. kau cakap, apebende aku x buat time bg cepat baby keluar?? Siap mintak pertolongan adik aku tolong aku jalan itik 100 step..

hari ke 3 overdue,perut dah sakit malam tu.. sakit sangat.. sampai aku menangis tahan sakit.. baby pon kerap mengeras.. sampai adik aku yang teman aku tido pon berlari pi kejut mak & abah.. then, amik keputusan pi spital pagi tu jugak around 3 pagi.. dalam kereta memang sakit tak hingat… ayah aku pecut kereta kemain laju…. naseb baik pagi jalan lenggang kan.. kalau traffic jam, mau nya die hon..sampai spital macam biasa laa schedule nk cek bukaan.. kena seluk seluk.. part tu memang aku ngeri dahh..sakit kot!! tp check tak bukak jugak jalan.. sedihhhh… balik pon dengan hampa & sambung tido..beheheee… Baby memang nk tunggu ayah dia datang laaa baru nk pop out~~

Then , malam2 seterusnya sakit ..sakit..dan sakit.. aku dah give up nak pi spital even dah sakit perut.. Sebab memang xde tanda langsung macam lendir ke darah ke.. kang malu je sampai spital xde jalan lagi.. Ikut je laa kata doktor 27hb baru serah diri.. Pagi2 lagi asben dah hantar pegi spital. almaklumlah spital gomen.. suami x boleh tunggu lama2.. sedih lagi kat situ.. paling sedih, bila tangan semua dicucuk amik darah laa..ape laa.. nak gerak pon sakit.. dengan kain baju lagi besar dari kain batik.. serebehh je aku pakai.. petang tu pon bila nurse check CTG xde lg kontraksi.. yg ada pon skali 2 je.. makanya kalau esok pagi check jalan x bukak, terpaksa laa induce.. huhu.. nak masuk ubat induce tu pon siap ada taklimat . Ye lahh..ape pon memang ada risiko.. ngeri plak aku dengar..

Start pukul 11 malam.. pinggang aku dah sakit sangat.. macam malam2 sebelum tu laa.. tp watlek je.. padahal sakit gile.. takkan nk jerit2 kan.. bila buat CTG baru tau rupenye yg sakit tu contraction.. makin lama makin sakit,.. and graph CTG pon turun naik.. xde laah mendatar je macam before ni..aku tak tido langsung okey.. memang tak boleh tido.. sebab tahan sakit.. sampai nangis laa jugak.. dengan jarum besaq kat tangan..nak gerak memang sakit gilakk.. berapa banyak aku mention sakit.. means memang sakit laa.. hahaha.. pukul 5 pagi dah mandi.. sebab pukul 7 nak kena induce.. huhu.. Ya Allah..ngeri nye bila dengar induce.. padahal takde mende pon.. sama je kot induce ke tak induce ke memang sakit.. Alhamdulillah.. pukul 7 pagi patut kena induce , tapi tak jadi coz dah bukak jalan 3cm.. hehe.. happy jugak laa time tuu.. lg happy bila doc kata boleh dah masuk labor room.. Yahoo!!

Yahoo wak lu laa.. aku rasa patut aku kena bersabar tunggu bukaan 6-7cm baru mintak masuk labor room.. excited sangat kannn.. dari pukul 8.30 pagi.. dengan sarapan mee goreng sikit air milo sikit.. kebuluq laa aku sampai ke petang.. coz dah masuk labor room mana boleh makan!! hahaha.. padan muka aku kannn… masuk2 je adoiii..ngeri kot.. dah macam masuk ape lah dengar orang jerit2 teriak2 bagai nk beranak.. hahaha.. masya Allah.. takutnye.. sebab bukaan aku kecik lg..baru 3 cm.. so agak jauh lagi perjalanan nak ke 10cm tuu.. ape lagi.. kena seluk sana sini.. nak kencing pon akan dikencing kan..huhu..sakit baq ang.. apetah lagi bila air ketuban pon doc yg pecahkann.. perghh..perghh pergh.. time tu memang mengucap banyak2.. ingat mati je.. memg dalam hati berzikir selawat semua.. sebab 9 jam kot dalam labor room..macam jiran2 lain semua dah beranak dengar suara baby..aku plak yg terasa lamanye dalam tu..

Makin lama makin kuat contraction.. nasib baik ada husband jadi peneman + teman kena maki je.. hahaha..memang lost control nak marah sebab bila contraction sakit, aku rasa nk jerit je.. (memang dah jerit jugak).. hahaa.. pastu die suruh kita bawak bertenang, cool down.. hohoho.. bukan aku tak tau cool down..tau kot.. tp bila org suruh kita cool down tu yg bengang jerkk.. dah memang sakit.. bila contraction hilang , mintak ampun,.. kang datang balik kontraksi emosi aku nak marah memang lepas je.. lagi lagi bila dia cakap “ayg ni sakit sangat, mesti banyak dosa ngan abang..” lagi laa aku bengang,, niat nak gurau die memang silap time laa..hehe.. nasib awak laa suamiku.. dalam kul 4 petang baru 7cm.. huhu.. lebih kurang setiap 1 jam baru bukak 1cm.. tp start 7cm tu lagi lah sakit pinggang.. sampai di bagi gas. alahh.. tak guna laa gas tu.. sedut pon sakit jugak.. haha.. dalam pukul 5 dh terbukak 9 cm.. memang aku dah tak tahan sangat sakit .. pastu rasa macam nk pooo poooo.. bila bagitau kat nurse, nak poo pooo dia suruh poo poo atas katil je nanti dia bersihkan.. waaa!!! memg dah x tahan sangat laa.. sampai nk meneran pegang2 tiang katil.. tp masih x kuar pon shit.. haha.. 5.30 check dh 9 setengah cm..memg adooii sakit nye.. dia kata lagi 30 minit.. haaaa.. 30 minit tu pon lamakottt..

Sebab dah hilang sabar.. memg time contraction menyerang aku cuba teran.. tetibe rasa mcm ada benda besi ke batu nak keluar kat bawah tu.. dah nurse pon cmm xnak tolong je kan.. aku buat la cara pandai aku belajor kejap mcm yg nurse klinik ajar.. finally memang baby nak pop out.. baru lah nurse doctor ramai2 masuk.. tp memang aku xnak jerit lah.,.sebab lagi penat.. + xde energy.. 3 kali teran je kot ..baby keluar jugak.. memang rasa jugak bila dia gunting ke belah bawah tu.. hehee… Assalamualaikum,.. baby selamat.. tp terus dibawak lari, coz baby tak nangis.. then doc bgtau “sy nk bawa anak awak ke NICU..sebab x nangis ni.. awak rilex dulu..insya Allah.. baby x pape.. ” tak boleh nak berpikir dah dengan mamai.. pastu kena tolak pi bilik jahit pulak.. aku rasa nk sepak je yg tukang jahit tu.. ngilu jugak kot even dah enjek bius..

Tp bila nurse bgtau, “baby awak dah nangis.. tak payah masuk NICU..nanti awak BF baby k.. anak awak besar… 3.7kg.. “leganya syukurnya ya Allah.. hilang dah segala sakit tadi..  nahhhh..gambar my baby.. ^_^ ni jer gambar yg sempat nak amik dalam my henfon.. sebab 2-3 hari jugak aku mamai..mamai sebb ubat bius kot.. nak mandi pon asben papah..

 

 

1601580_10201812666372455_1903765537_n

Nama : Nur Irine Maisara binti Ahmad Azizul

(Cahaya kegembiraan / yang cantik ,ketenangan, keamanan,kemakmuran , kekayaan..)

28 Disember 2013 @ 0555 pm

3.7kg

Gegirl ~~

Semoga gegirl mummy menjadi anak yg solehah, dapat mendoakan mummy and ayah yg baik untuk dunia akhirat.. , dan bawa kami ke syurga Mu ya Allah..