Precious baby Part 3

Posted: 10/12/2013 in Uncategorized

Alhamdulillah.. today i’m reach 38 weeks 3 days. Makin nak dekat due ni, actually banyak dugaan…. Dugaan yang macam kita tak pernah jangka.. Sebab 1st baby, semua yg berlaku new experience. Mentang-mentang laa 8 bulan ni macam tak de ape2 masalah.. happy2 je carry baby.. Dah nak due.. Hamik kau.. Sakit tu laa.. ini laa.. sumtimes sampai aku pikir , mesti orang kata aku mengada2.. padahal memang sakit lah! sakit yg nak menapak satu langkah ke hadapan pon aku dah tak sanggup.. apetah lagi kalau kena panjat tangga kat opis ni…

Bacaan untuk orang dewasa sahaja … (chewah)..

Last Friday, memang dah sakit celah kelengkang and kat bahagian ari2 sebelah kiri.. Tapi wat cool, wat lek jerkk.. masih aktif berjalan..(sebenarnya paksa diri untuk berjalan..kalau x berjalan, how nak buat kerja yang bertimbun kan..).. dah bgtau kat asben.. now tugas rumah macam dia je buat banyak.. cian asben ku.. Hari Sabtu, after work nak kena balik Segamat.. sakit2 pon tahan.. coz my SIL punya E-day.. Mesti kena attend. dengan harapan, xde laa merenyah sakit.. coz ingat sakit sekejap je. Sampai Segamat pon dah malam.. dekat pukul 11 jugak.. adoii..makin sakit.. risau coz takut / segan plak x bertungkus lumus kat majlis..

Kan betul!!! memang dah tengahari tu, makin sakit..nak jalan pon ya ampun… tahan sampai dah tak tertahan lagi dah.. Kalau dah sampai keluar ayaq mata tu, memang sakit ya amat.. asben plak terpaksa teman aku.. Alhamdulillah, majlis berjalan lancar. plan nak balik after Subuh coz ada appointment kat klinik .. unfortunately, kaki dah krem.. sakit menyengat tak hingat.. ingatkan tengahari tu okey laa sikit.. memang okey.. so, plan nak balik KL after maghrib. Petang2 my family in law, duduk borak2 sambil minum petang. mula2 aku okey.. tapi ntah macam mana, dah start merenyahh.. makin sakit, perut pon dah mengeras sampai dah tak tertahan lagi.. again! hanya mampu menangis.. Gembeng chengeng sangat aku ni… Tanda memang takda.. cuma kesakitan dekat part ari2 and perut mengeras je.. Last decision, redha, bawak pi Hospital Segamat.

Sampai kat hospital, doc and misi check up.. ambik urine test bagai.. cuak jugak.. awat terus bawak masuk pi Labour room ni?.. dah doc tanya, ada tanda ke macam ketuban pecah ke, keluar lendir ke & darah ke, contraction ke… just dapat jawab, xde.. sakit kat ari2 yg sangat2 sakit, then tangkap ke pinggang…kalau cakap contraction ke hape, mana lah aku tau tu contraction ke hape… dia tengok aku ni macam dah beranak 10 kali ke tau rasa contraction tu macam mana? Mula2 datang nurse pakai glove.. owh…nooo.. dia mau buat ape plakkk… sekali kau..hamikk.. ku ingat mau pakai jari je.. skali tangan daaaa.. aku ingat amik ukuran bukaan tu pakai barang @ pembaris ke kannn..skali pakai tangan daaa.. Ya Allah.. sesungguh nya aku memang terkejut..x ready lagi fizikal & mental…. ngilu terasa bila 2-3 kali dia seluk.. =(

jalan x buka lagi.. then bawak plak pegi scan kadar jantung baby dengan contraction punya ukuran.. time tu dah kurang sakit.. tapi bila gerak tu sakit laa jugak.. baby plak time tu pandai plak die cover tak nak mengeras… =( notty girl ni…sebb contraction tinggi tapi less than 30 second per session, doc cakap nk warded ke xnak.. opcozzz laaa xnak.. Bak kata my MIL, biolaa kat rumah boleh peluk asben dia.. kat ward sengsorg xde tanda lagi kan.. huhu… Lagi skali before balik, check up lagi skali.. Kali ni doc cina perempuan plak yg selukk tuuuuuttt… nak nangis pon dah tak ternangis…finally, boleh balik rumah.. yahoo!!! time tu dah nekad, betul2 rasa nk terkeluar, keluar tanda baru decide nak pi hospital.. aku part kena enjek ke dah mula imune, sebb dah banyak kali kannn… part selukkk tuuu.. waaa!!! trauma okey…!!!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s