Precious Baby Part II

Posted: 05/12/2013 in baby, Family, love till Jannah, moment, pregnancy, pregnant, unexpected

Trimister ke 2 ni biasanya macam honeymoon mood bebudak form 4 yg lepas exam PMR then tahun depan baru nk SPM. Sebab biasanya dah melepasi trimister pertama yg macam2 ragam & stress kan.. Sebab trimister pertama biasanya ada sindrom Morning Sickness (alhamdulillah ..tak merasa pon symptom tu), loya, tak lalu makan, alah ubat nak tido je…So, bila masuk trimister ke 2 ni kena happy-happy. Lagi 1, risiko untuk miss carriage pon dalam peratus yg rendah, sebab baby dah kuat dalam tummy mummy dia. Actually, it’s not easy okey nak carry baby in trimister 1. Dengan alahannya, nak kena jaga aktiviti lagi, makan pon nk kena behave..Yang sedia maklum kita tahu tak boleh makan macam tajam tu, memg kena jauhkan.. Sebab baby fragile lagi. 

Trimister ke dua ni dalam usia kandungan 16weeks sampai 29 weeks. time ni plak dah ler musim durian.. bulan puasa lagi.. kakakaka.. mood mengidam tu tak de lagi. Tapi my asben plak yg mengidam lebih2.. nak minum air tebu laa, makan itu laa, ini laa.. over tahu! sebab dia dah beli, kita pon tertumpang sekaki.. Rasa lah sikit.. hehehe. Sebab kebuncitan perut tu agak lambat sikit nak nampak hasil nya.. 4 bulan baru nmpak perut. tu pon masih gedik lagi nk pakai jeans. Sampaikan my ayah suruh adik aku sound aku.. die nk marah segan agaknye..hahaha.. 

Sebab aku rasa, macam tak comey je nak amik gambar..coz rasa gemuk tak hingat..amik gambar semua x cantik langsung.. padahal rugi je.. tu laaa kenangan kita kan…

1001863_10200218513537714_2034267938_n 4 month (16weeks  preggy)..baby bump boyot

149050_10200396226100417_99897259_n

my 21 weeks preggy.. 1st hari raya =)

1239472_10200597048720857_1706099311_n

26 weeks preggy. Baru start shopping barang baby..

Memang tak beli barang baby awal2.. tapi around 26weeks ni dah boleh kot nak beli barang baby sikit2 coz takut tak larat plak nk jalan. Kebetulan ada Baby Expo.. waahh!! kalau sebelum ni sibuk pegi Expo gadjet laa, expo perkahwinan laaa tetibe pegi expo baby. Taknak janggal plak kan.. Macam seronok je pegi sana, ramai yg datang boboyot macam aku..hihihi.. Time ni beli pon barang2 basic je.. tak nak beli banyak2 sebab naik LRT.. Tapi my asben over beli pampers banyak2 dari size newborn, sampai ke saiz M!!! ambik ko..dah laa naik LRT..angkat laa dia sendiri..heheehe.. Sebab tak tau, jantina baby, semua beli barang untuk unisex. Lelaki boleh, gegirl pon boleh.. No PINK color!!

565036_10200598365073765_91368956_n

Hasil tangkapan 1 hari.. banyak jugak rupanyaaa.. tapi baru perasan, banyak beli Rompers

On 26 weeks ni jugak laa ada appointment dengan sonographer nk scan baby 3D & 4D.. Sungguh excited. Booking 3weeks awal sebab tak semua tarikh ada. Aku buat kat Klinik Fauziah kat Ampang. Sebab ramai yg kata Klinik tu bagus, and Sonographer pon okey. So, kena booking online tau. nah link dia :

http://bayi-ibu.com/3d-4d-scan-malaysia/

my baby sangat laaa susah nk capture gambar dia yg okey. Sebab die merajuk kot coz janji dengan die, pukul 6 kena bangun, nk scan dia.. Tapi delayed ke pukul 7. Pukul 6 tu memang dah aktif dengan tendangan dia.. hahahaa.. sorry baby.

IMG_20130914_1_9

Ni memang copy paste mummy kan baby…? hidung penyek ni.. hehehe

IMG_20130914_1_2

baby stress mummy paksa dia bangun…

IMG_20130914_1_1syok dia duk dalam tummy mummy ye.. 

IMG_20130914_1_23

Dah last2 baru nak sengih..amik hati lettewwww!!!

IMG_20130914_1_14

Cak!!!! i’m gegirl laaaa mummy!!! So nak baju pink okey!!!!

Terharu sangat time ni, coz dapat tahu perkembangan dia dalam perut.. bila dia senyum tu, alahaiii…nangis okey.. my asben pon senyum je tengok.mesti dia tak sangka kannn… Macam ni rupanya perasaan excited. Hish..rasa nk sewa je mesin scan ni tau…. nk beli compem tak mampu.. ngeh3… Okey.. nanti kita sambung trimister ke 3 plak.. Now, i’m carry baby for 38 weeks.. 2 minggu je lagi nak deliver.. ewahhh.. nyempat je kannnn…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s