precious baby..

Posted: 03/12/2013 in baby, Family, love till Jannah, moment, pregnancy, pregnant, unexpected

Cukup 2 minggu bercuti kahwin.. fuh..penat gile.. Honeymoon?? memang tak menyempat laa..asben cuti lama.. aku je cuti kejap.. tu pon penat, lepas settle kenduri belah lelaki. Nak dijadikan cerita, 6 April 2013 tu majlis sebelah lelaki. So bertolak dari rumah aku pagi.. 2 jam jugak perjalanan. Dari pagi asyik nk terkucil je. Maybe nerves agaknye.. Padahal aku dah kurang kan minum.. tapi wat tak tau je.. Tapi kan, memang kencing tak lawas betul.. tak nyempat nk menahan.. 2 jam perjalanan ke  Segamat, 5-6 kali jugak berenti kt petrol station.. Jadah melampau betul tahap kenerbesan aku.

Abes je majlis, esok nya macam biasalah..acara kemas mengemas.. cuci pinggan mangkuk bagai.. aku plak cuci pinggan mangkuk dengan makcik Gjul. Dah die dok cite pasal penyakit die sakit buah pinggang.. kencing tak lawas bagai.. Aku dah debar gile… Nk kelabu jugak mata aku ni tengok pinggan.. pastu die cakap ape, aku dah tak fokus.. Sebab aku fikir, maybe aku pon kena sakit buah pinggang kot.

Dan, Dan..terus bgtau kat asben, yg aku ni kencing tak lawas.. die pon pegi laa tanya kt my MIL tp bg pihak die.. konon die yg kecik tak lawas.. Duhhh… Xpelah.. then balik rumah aku kejap kt BP, tnye kat my mum.. mak cakap “standard laa org baru kawin..minum air bali je..okey laa nnti “.. Okey..fine.. air bali ye…

11/4 dah start masuk kerja… bosan gile.. kencing masih tak lawas lg.. hati pon dah tak keruan.. 12/4 tu baru aku beranikan diri nk Google pasal penyakit buah pinggang.. takut sebenarnya.. time tu pikir, dah laa baru kahwin.. sobss sobbbsss… tetibe, ade plak link ke blog IRINE NADIA MARCELLO . Ape plak laa kaitannye.. sekali baca owh, die preggy and ada tanda2 macam kencing tak lawas …. Sebab aku macam x kisah period aku sebenarnye ntah dah lewat @ tak.. coz memang tak regular pon.. Last period 14/3/2013 .. Before tu, 28/01/2013.. kann.. memg nmpak tak regular. Takde laa eksaited mane pon..malam tu pegi jugak Farmasi beli 2 jenis UPT . 1 yg biasa, 1 lg Digital Clear Blue.  then terus singgah kat Petronas. Sebb memang dah nk pee pee, terus laa buat test. HUmm.. hampeh.. tengok 1 line jerk… terus aku simpan dalam beg. 

Masuk kereta, aku call my asben.. sebb ada perselisihan faham sikit, lgpon dok berasingan lagi kan.. tengah dok bebel2 ambik balik upt td..saje nk belek2..hahaha.. eh..tetibe macam ade double line…curious jugak aku… then aku bgtau laa kat asben, baru check UPT..double line.. dengar die macam happy jerk.. tp aku xde laa sangat.. Then baca balik direction kat kertas yg ada dalam kotak.. Test kena buat waktu pagi air kencing yg pertama dan result within 10 minutes after test. So, aku anggap je UPT yg aku buat td ERROR.

Balik rumah, susah jugak nk tido, pikir kan penyakit aku.. So, harapan aku bergantung dengan result UPT esok pagi.. kalau negatif , means kena jugak check up kat spital..mana tau betul ade sakit buah pinggang. Tak nak laa simpan lama2.. Bangun subuh pagi nye, aku terus buat Test. Adeh.. loading jugakk.. skali… Ting result Pregnant 1-2 weeks…!!! Terkejut gila… blurrr jangan cakap laa time tu.. x mandi lagi terus keluar toilet tanye my housemate.  “Logik tak, baru kawin 2-3 minggu dah pregnant?” die plak yang jerit2 happy..padahal muka aku mcm blur lagi… At the same time, aku terus call laa bgtau asben aku.. huhu.. happy plak die…

jj

Alhamdulillah.. Anugerah yg tak disangka-sangka dariMu Allah.

Sampai opis, aku g klinik Mediveron kat Batu Caves. Sakit hati, die takde pon buat UPT test lg ke,bla bla bla.. cuma tanye aku bila last aku period… then tanya aku lagi, tau tak nk kira waktu subur…? selamba je aku jawab, 3 hari lepas abes period.. wakakakaka.. Doc siap gelak lg.. hahaha.. then dia terangkan laa waktu subur tu 14/15 hari after haid yg pertama… means dalam 5 hari, tempoh subur.. oooo.. aku ingat 24 jam je..hahaha..Okey.. kt sini aku tunjuk reference my own.. hope korang faham…

3.Kalendar.Mac 2013.eilarazi.blogspot

ni laa yg doc tu ajar how nk kira waktu subur.. coz aku memang blur tahan gaban.. Mesti doc ni bisik dalam hati dia.. Kawin pandai.. /waktu subur pon tak tau.. kakakaka.. tengok IC lahir tahun bila?? lagi laaaa…

okey.. Dah paham kitaran haid .. tengok dari carta ni Insyaa Allah aku pregnant.. wahhh.. tak sangka pandai plak pilih tarikh kawin.. hehehe.. Masuk opis, bermula lah aktiviti menggogel bout pregnancy. Sebab aku memang xde tanda2 macam yg selalu dalam tv tu. Muntah2? Mabuk? Pening??? Nak pitam?? Non hadoooo…. pee pee tu je masih kerap.

2 hari lepas tu, aku g private klinik lg..time tu maybe my pregnancy dah 4weeks  . Ni klinik lain. kat Permaisuri..pergi sorang jugak..coz my asben kerja. Tetiba doc tu nk scan.. unfortunately, xde plak nmpak kantung ke hape. kosong je.. doc kate, awal lg ni..baru sebulan kan… memg x nmpak.tunggu lg 2 minggu check up lagi skali. then doc tanya, u amik tak folic asid? jadah mende plak folic asid ni.. then kena marah plak coz kena amik before u plan pregnancy.. padahal takde plan ape2 pon..  errr…. bukan takde plan… x sempat nk plan, melekat terus.. muahahaha…lol.

Next aku tunggu minggu ke 7.. (7 weeks preggy).. Pegi klinik lain plak..kali ni dengan asben.. klinik memg specialist bersalin laa..siap ade ward lg kat Pandan Indah. Kat situ die bagi 2 UPT, & 2-2 positif.. yahoo!! then time untuk scan.. again!! tak nmpak jugak.. jangan kan heart beat.. kantung pon x nmpak.. alahai.. sedihnye aku.. kt situ aku dah risau.. coz doc said, usually 7 weeks dah nmpak kantung & heart beat.. =(  macam tu je charges RM180++) ..  so, dox suruh tunggu lagi 2 minggu datang balik..

Tapi 10weeks preggy baru aku pergi check up ..saja nk anjak 1minggu.. time tu memg aku dah agak risau, coz aku ada baca bout pregnancy luar rahim & kandungan anggur.. Ya Allah.. takut nya.. Even, this is unexpected pregnancy, tp memg dah happy sangat bila tahu kite positif pregnant. Kali ni check up plak kat klinik lain.. sebelah klinik bersalin tu.. Bila tengok scan, sedih lagi, coz cuma baru nmpak kantung.. =( padahal dah 10weeks.. =( patut dh nmpak heart beat @ janin.. Lagi sekali doc suruh tunggu 2 minggu lg.. coz aku ade cakap pasal kerisauan ectopic pregnancy.. tapi die saje nk sedapkan hati aku.. kes tu jarang berlaku.. huh! OTW balik, aku dah nangis2 dalam kereta.. sebab aku nk baby ni… die bukan paham pon ectopic ke hape ke..hahaha.. puas laa pujuk.. aku makan pon tak lalu dah… coz nk tunggu lg 2 minggu tu, lama tau!!!

Morning sickness ke hape ke masih tak dirasa.. memang x de laa mual2.. semua aktiviti berjalan mcm biasa. Period pon takde.. huhu.. FYI, aku tak jadi check up masa 12 weeks.. aku extend 14 weeks baru buat check up.  and the result.. Subhanallah!!! tengok dekat mesin scan, tangan baby dah melambai2.. nampak kepala kaki semua.. time tu jugak nangis… !!! sedih terharuuu sangat… 14weeks baru nmpak my precious.. time tu dah lega.. because masih 1st trimister, masih berhati2.. coz baby kan fragile lagi..  haisshhh… sindrom food lover pon aku takde.. agak kecewa kat situ.. cewahh.. mak die plak yg over kann.. Good baby, tak nak susah kan mummy ngan papa carik makanan pelik2 kan syg… Sayangggg die… okey..next entry story bout 2nd trimister plak.. ^_^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s