Archive for December, 2013

uh.. due lg 5 hari… selagi tak warded selagi tu laaa aku dok kemas beg nak bawak pi spital.. pastu cium2 baju ngan pampers baby.. xde kerja sangat.. hahaha..sebab aktiviti tu aku buat dalam bilik time asben tengok tv.. bila dah lama sgt terperap dlm bilik , asben masuk jugak tnye buat ape.. hahahaha.. nak coverlines kannn..aku jwb ade yg x cukup ni… alasannn je..

Aku guna diapers bag brand Pureen.. murah..RM39 je kot tak silap..  Beli kat Aeon.. Masa tengah usha barang baby kat baby shop, ade terberkenan kat brand Carters. Tapi time tu macam awal sangat nk beli kann… takpe. Memang dah aim beg tu.. Price pon x mahal. X sampai RM70 kot.. boleh tukar2 beg. Lagi pon nak bawak pi spital je pon.. xkan nak glamor bling bling..

Camera 360warna pilihan purple. Sebab kalau pink x sesuai.. Mana lah tau nanti adik baby lelaki khenn.. so, unisex .. papa baby pon x segan nak bawak kehulur hilir.

Done packing. kat sini aku bagi check list yang ada dalam beg nk bawak g spital nanti…

sweetchecklist baby lagi banyak dari mummy dia….

baru teringat nak ada 1 bakul untuk makan2 kalau kena warded.. heh.. kena beli ni.. mana laa tau warded 3-4 hari kannn. mesti nak kena ada kudap kudapan milo & biskut. fuuhhh… ape laa.. lagi 5 hari nk due baru terpikir.. cisss!!

Aku memang jenis manusia tak hadam susu..kecuali susu yang berperisa. Paling koman pon paling addict susu soya jer… So, sepanjang preggy ni agak kurang minum susu.. means dah 4-5 bulan baru nak start minum susu khas untuk preggy. Akibatnya, kurang kalsium seharian..coz gigi pon banyak pecah expecially gigi geraham atas & bawah… Bila makan yang keras sikit, adalah serpih gigi. Lack of information tentang penyerapan kalsium kat baby tu salah satu laa.. padahal aku tau, & nurse pon ada bagitau kepentingan susu selain vitamin yang klinik bekalkan. Tak aci okey makan pil kalsium!!!!! selain dari pecah gigi, kaki ni bila bangun tido, nak2 time sejuk.. selalu sangat laa krem.. macam simpul biawak tuhh..adoii mak aiii…. bila dah tersedar kaki krem hanya mampu jerit jee. dah satu kerja asben bangun terpinga2 urut kaki yang kejang ni…

1st susu yang aku minum , susu Anmum.. tu pon perisa vanilla manggo yang kononnya tak memualkan.. nak2 lagi jenis aku yg memang tak minum susu … tu pon tak abes minum..sebab even die berperisa, rasa manggo tu tak boleh nk telan…

susu anmum materna manggomasa beli tu excited laa jugak..coz wahhh.. ada perisa.. Insyaa Allah boleh telan… time aku beli tu, perisa mango ni pon baru lagi… ada lagi 1 perisa brand ape ntah yang orange.. sebab tak nak beli , aku rasa kalau perisa orange ni, macam makan ubat… tak sedap.. so, mango ni kira okey laa … tapi memang sekerat jalan je,coz aku tak leh jugak nak telan even berperisa.. tekak aku je kot.. bila letak sikit, tak sedap.. letak banyak plak, manis ya amat.. cannot go la..gi check up kat klinik, nurse plak kata, minum anmum memang akan dapat kulit baby yg cantik.. tapi x berapa elok sebab agak manis.. scoop pon kurangkann… then aku try survey kat tesco tu, susu lain….

kebetulan ada tester susu pregnant mom produk baru Mom & Me Vanilla flavor.. Y not aku cuba rasa kan..mana tauu..boleh telan..kang rugi je beli.. skali try, boleh tahan sedap jugak.. 3-4 cawan okey aku try, coz nak kenakan dengan tekak aku.. Alhamdullillah.. boleh telan…memang sedap jugak..

Mom & me

Time aku beli tu , kebetulan ada promotion.. Normal price RM19.90 kot.. tapi dapat harga RM16.90..coz time tu memang baru launch. sampai rumah, opcoz laa excited terus nak buat .. tapi pelik je.. awatlaa aku buat jadi tak sedappp.. try buat lagi 3-4 malam , pon memang x sedap.. sebab my asben dah bising, beli semua tak minum..takkan nk bagi kucing kitorang plak minum.. Terus dia buatkan.. hahahaha.. Eh!! samalah sedap macam yg aku try kat Tesco haritu… baru laa sedappp.. ngade much kan!!! terus laaa my asben tiap2 malam terpaksa buat kan susu.. huhu..

Then, ada baca 1 blog ni pulak.. dia suggest minum susu Enfamama sebab tu yg terbaik.. Then aku google laa nutrisi yang ada dalam susu tu.. Yess!! memang macam dia punya kalsium pon sangat tinggi..manis pon kurang. Sebab kalau manis sangat, risiko nak dpt GDM (kencing manis) time pregnant sangat tinggi.. Tapi , ada kah susu Enfamama ni berperisa? terus check pegi ke Giant buat survey.. aku ni kan, kalau nak buat survey, mesti weekends, sebab percaya, nanti ada tester & promoter.. Haippp.. Sebab aku pernah jadi promoter. Jangan hingat, promoter ni cakap sembarang je tau.. Diorang ada product knowledge.Kena hafal. and tak boleh nak kelentong produk tuuuuu terbaik sangat.. Explanation pon x boleh nak tipu.. Kebetulan ada promoter Enfamama.. sibuk lah aku tanya kannn… tapi xde tester plak..hampehhh… So, dia keluarkan ipad and story kebaikan Enfamama dengan Produk X, Y, Z.. sebab aku tak nak was2, aku amik semua kotak susu yang berlainan brand, and buat compare . Yes, dari pemerhatian, memang Enfamama lebih tinggi dia punya nutrien. Aku dok tanya lah , aku nak yang berperisa. Coz x boleh minum susu biasa.. Then dia suggest kan, chocolate flavor coz kandungan gula die lebih rendah dari vanilla flavor. sebab takde tester kan..tawakal je laa grab choc flavor. Harga pon lebih 2-3 ringgit je dr produk yang lain..

anfamama_choco_650g_hg_1-500x500

 

Sebab macam dah 38 minggu baru nak try kan, dah lewat sangat .. Tapi don’t worry… coz susu ni bukan untuk time pregnant je.. Time nak breastfeed baby nanti pon boleh minum. Hope nanti dapat teruskan minum enfamama.Kalau bagus & banyakkan susu.. Coz kalau nak amik supplement, aku takut asyik skip je nanti.  =)

 

Precious baby Part 3

Posted: 10/12/2013 in Uncategorized

Alhamdulillah.. today i’m reach 38 weeks 3 days. Makin nak dekat due ni, actually banyak dugaan…. Dugaan yang macam kita tak pernah jangka.. Sebab 1st baby, semua yg berlaku new experience. Mentang-mentang laa 8 bulan ni macam tak de ape2 masalah.. happy2 je carry baby.. Dah nak due.. Hamik kau.. Sakit tu laa.. ini laa.. sumtimes sampai aku pikir , mesti orang kata aku mengada2.. padahal memang sakit lah! sakit yg nak menapak satu langkah ke hadapan pon aku dah tak sanggup.. apetah lagi kalau kena panjat tangga kat opis ni…

Bacaan untuk orang dewasa sahaja … (chewah)..

Last Friday, memang dah sakit celah kelengkang and kat bahagian ari2 sebelah kiri.. Tapi wat cool, wat lek jerkk.. masih aktif berjalan..(sebenarnya paksa diri untuk berjalan..kalau x berjalan, how nak buat kerja yang bertimbun kan..).. dah bgtau kat asben.. now tugas rumah macam dia je buat banyak.. cian asben ku.. Hari Sabtu, after work nak kena balik Segamat.. sakit2 pon tahan.. coz my SIL punya E-day.. Mesti kena attend. dengan harapan, xde laa merenyah sakit.. coz ingat sakit sekejap je. Sampai Segamat pon dah malam.. dekat pukul 11 jugak.. adoii..makin sakit.. risau coz takut / segan plak x bertungkus lumus kat majlis..

Kan betul!!! memang dah tengahari tu, makin sakit..nak jalan pon ya ampun… tahan sampai dah tak tertahan lagi dah.. Kalau dah sampai keluar ayaq mata tu, memang sakit ya amat.. asben plak terpaksa teman aku.. Alhamdulillah, majlis berjalan lancar. plan nak balik after Subuh coz ada appointment kat klinik .. unfortunately, kaki dah krem.. sakit menyengat tak hingat.. ingatkan tengahari tu okey laa sikit.. memang okey.. so, plan nak balik KL after maghrib. Petang2 my family in law, duduk borak2 sambil minum petang. mula2 aku okey.. tapi ntah macam mana, dah start merenyahh.. makin sakit, perut pon dah mengeras sampai dah tak tertahan lagi.. again! hanya mampu menangis.. Gembeng chengeng sangat aku ni… Tanda memang takda.. cuma kesakitan dekat part ari2 and perut mengeras je.. Last decision, redha, bawak pi Hospital Segamat.

Sampai kat hospital, doc and misi check up.. ambik urine test bagai.. cuak jugak.. awat terus bawak masuk pi Labour room ni?.. dah doc tanya, ada tanda ke macam ketuban pecah ke, keluar lendir ke & darah ke, contraction ke… just dapat jawab, xde.. sakit kat ari2 yg sangat2 sakit, then tangkap ke pinggang…kalau cakap contraction ke hape, mana lah aku tau tu contraction ke hape… dia tengok aku ni macam dah beranak 10 kali ke tau rasa contraction tu macam mana? Mula2 datang nurse pakai glove.. owh…nooo.. dia mau buat ape plakkk… sekali kau..hamikk.. ku ingat mau pakai jari je.. skali tangan daaaa.. aku ingat amik ukuran bukaan tu pakai barang @ pembaris ke kannn..skali pakai tangan daaa.. Ya Allah.. sesungguh nya aku memang terkejut..x ready lagi fizikal & mental…. ngilu terasa bila 2-3 kali dia seluk.. =(

jalan x buka lagi.. then bawak plak pegi scan kadar jantung baby dengan contraction punya ukuran.. time tu dah kurang sakit.. tapi bila gerak tu sakit laa jugak.. baby plak time tu pandai plak die cover tak nak mengeras… =( notty girl ni…sebb contraction tinggi tapi less than 30 second per session, doc cakap nk warded ke xnak.. opcozzz laaa xnak.. Bak kata my MIL, biolaa kat rumah boleh peluk asben dia.. kat ward sengsorg xde tanda lagi kan.. huhu… Lagi skali before balik, check up lagi skali.. Kali ni doc cina perempuan plak yg selukk tuuuuuttt… nak nangis pon dah tak ternangis…finally, boleh balik rumah.. yahoo!!! time tu dah nekad, betul2 rasa nk terkeluar, keluar tanda baru decide nak pi hospital.. aku part kena enjek ke dah mula imune, sebb dah banyak kali kannn… part selukkk tuuu.. waaa!!! trauma okey…!!!

 

Trimister ke 2 ni biasanya macam honeymoon mood bebudak form 4 yg lepas exam PMR then tahun depan baru nk SPM. Sebab biasanya dah melepasi trimister pertama yg macam2 ragam & stress kan.. Sebab trimister pertama biasanya ada sindrom Morning Sickness (alhamdulillah ..tak merasa pon symptom tu), loya, tak lalu makan, alah ubat nak tido je…So, bila masuk trimister ke 2 ni kena happy-happy. Lagi 1, risiko untuk miss carriage pon dalam peratus yg rendah, sebab baby dah kuat dalam tummy mummy dia. Actually, it’s not easy okey nak carry baby in trimister 1. Dengan alahannya, nak kena jaga aktiviti lagi, makan pon nk kena behave..Yang sedia maklum kita tahu tak boleh makan macam tajam tu, memg kena jauhkan.. Sebab baby fragile lagi. 

Trimister ke dua ni dalam usia kandungan 16weeks sampai 29 weeks. time ni plak dah ler musim durian.. bulan puasa lagi.. kakakaka.. mood mengidam tu tak de lagi. Tapi my asben plak yg mengidam lebih2.. nak minum air tebu laa, makan itu laa, ini laa.. over tahu! sebab dia dah beli, kita pon tertumpang sekaki.. Rasa lah sikit.. hehehe. Sebab kebuncitan perut tu agak lambat sikit nak nampak hasil nya.. 4 bulan baru nmpak perut. tu pon masih gedik lagi nk pakai jeans. Sampaikan my ayah suruh adik aku sound aku.. die nk marah segan agaknye..hahaha.. 

Sebab aku rasa, macam tak comey je nak amik gambar..coz rasa gemuk tak hingat..amik gambar semua x cantik langsung.. padahal rugi je.. tu laaa kenangan kita kan…

1001863_10200218513537714_2034267938_n 4 month (16weeks  preggy)..baby bump boyot

149050_10200396226100417_99897259_n

my 21 weeks preggy.. 1st hari raya =)

1239472_10200597048720857_1706099311_n

26 weeks preggy. Baru start shopping barang baby..

Memang tak beli barang baby awal2.. tapi around 26weeks ni dah boleh kot nak beli barang baby sikit2 coz takut tak larat plak nk jalan. Kebetulan ada Baby Expo.. waahh!! kalau sebelum ni sibuk pegi Expo gadjet laa, expo perkahwinan laaa tetibe pegi expo baby. Taknak janggal plak kan.. Macam seronok je pegi sana, ramai yg datang boboyot macam aku..hihihi.. Time ni beli pon barang2 basic je.. tak nak beli banyak2 sebab naik LRT.. Tapi my asben over beli pampers banyak2 dari size newborn, sampai ke saiz M!!! ambik ko..dah laa naik LRT..angkat laa dia sendiri..heheehe.. Sebab tak tau, jantina baby, semua beli barang untuk unisex. Lelaki boleh, gegirl pon boleh.. No PINK color!!

565036_10200598365073765_91368956_n

Hasil tangkapan 1 hari.. banyak jugak rupanyaaa.. tapi baru perasan, banyak beli Rompers

On 26 weeks ni jugak laa ada appointment dengan sonographer nk scan baby 3D & 4D.. Sungguh excited. Booking 3weeks awal sebab tak semua tarikh ada. Aku buat kat Klinik Fauziah kat Ampang. Sebab ramai yg kata Klinik tu bagus, and Sonographer pon okey. So, kena booking online tau. nah link dia :

http://bayi-ibu.com/3d-4d-scan-malaysia/

my baby sangat laaa susah nk capture gambar dia yg okey. Sebab die merajuk kot coz janji dengan die, pukul 6 kena bangun, nk scan dia.. Tapi delayed ke pukul 7. Pukul 6 tu memang dah aktif dengan tendangan dia.. hahahaa.. sorry baby.

IMG_20130914_1_9

Ni memang copy paste mummy kan baby…? hidung penyek ni.. hehehe

IMG_20130914_1_2

baby stress mummy paksa dia bangun…

IMG_20130914_1_1syok dia duk dalam tummy mummy ye.. 

IMG_20130914_1_23

Dah last2 baru nak sengih..amik hati lettewwww!!!

IMG_20130914_1_14

Cak!!!! i’m gegirl laaaa mummy!!! So nak baju pink okey!!!!

Terharu sangat time ni, coz dapat tahu perkembangan dia dalam perut.. bila dia senyum tu, alahaiii…nangis okey.. my asben pon senyum je tengok.mesti dia tak sangka kannn… Macam ni rupanya perasaan excited. Hish..rasa nk sewa je mesin scan ni tau…. nk beli compem tak mampu.. ngeh3… Okey.. nanti kita sambung trimister ke 3 plak.. Now, i’m carry baby for 38 weeks.. 2 minggu je lagi nak deliver.. ewahhh.. nyempat je kannnn…

Cukup 2 minggu bercuti kahwin.. fuh..penat gile.. Honeymoon?? memang tak menyempat laa..asben cuti lama.. aku je cuti kejap.. tu pon penat, lepas settle kenduri belah lelaki. Nak dijadikan cerita, 6 April 2013 tu majlis sebelah lelaki. So bertolak dari rumah aku pagi.. 2 jam jugak perjalanan. Dari pagi asyik nk terkucil je. Maybe nerves agaknye.. Padahal aku dah kurang kan minum.. tapi wat tak tau je.. Tapi kan, memang kencing tak lawas betul.. tak nyempat nk menahan.. 2 jam perjalanan ke  Segamat, 5-6 kali jugak berenti kt petrol station.. Jadah melampau betul tahap kenerbesan aku.

Abes je majlis, esok nya macam biasalah..acara kemas mengemas.. cuci pinggan mangkuk bagai.. aku plak cuci pinggan mangkuk dengan makcik Gjul. Dah die dok cite pasal penyakit die sakit buah pinggang.. kencing tak lawas bagai.. Aku dah debar gile… Nk kelabu jugak mata aku ni tengok pinggan.. pastu die cakap ape, aku dah tak fokus.. Sebab aku fikir, maybe aku pon kena sakit buah pinggang kot.

Dan, Dan..terus bgtau kat asben, yg aku ni kencing tak lawas.. die pon pegi laa tanya kt my MIL tp bg pihak die.. konon die yg kecik tak lawas.. Duhhh… Xpelah.. then balik rumah aku kejap kt BP, tnye kat my mum.. mak cakap “standard laa org baru kawin..minum air bali je..okey laa nnti “.. Okey..fine.. air bali ye…

11/4 dah start masuk kerja… bosan gile.. kencing masih tak lawas lg.. hati pon dah tak keruan.. 12/4 tu baru aku beranikan diri nk Google pasal penyakit buah pinggang.. takut sebenarnya.. time tu pikir, dah laa baru kahwin.. sobss sobbbsss… tetibe, ade plak link ke blog IRINE NADIA MARCELLO . Ape plak laa kaitannye.. sekali baca owh, die preggy and ada tanda2 macam kencing tak lawas …. Sebab aku macam x kisah period aku sebenarnye ntah dah lewat @ tak.. coz memang tak regular pon.. Last period 14/3/2013 .. Before tu, 28/01/2013.. kann.. memg nmpak tak regular. Takde laa eksaited mane pon..malam tu pegi jugak Farmasi beli 2 jenis UPT . 1 yg biasa, 1 lg Digital Clear Blue.  then terus singgah kat Petronas. Sebb memang dah nk pee pee, terus laa buat test. HUmm.. hampeh.. tengok 1 line jerk… terus aku simpan dalam beg. 

Masuk kereta, aku call my asben.. sebb ada perselisihan faham sikit, lgpon dok berasingan lagi kan.. tengah dok bebel2 ambik balik upt td..saje nk belek2..hahaha.. eh..tetibe macam ade double line…curious jugak aku… then aku bgtau laa kat asben, baru check UPT..double line.. dengar die macam happy jerk.. tp aku xde laa sangat.. Then baca balik direction kat kertas yg ada dalam kotak.. Test kena buat waktu pagi air kencing yg pertama dan result within 10 minutes after test. So, aku anggap je UPT yg aku buat td ERROR.

Balik rumah, susah jugak nk tido, pikir kan penyakit aku.. So, harapan aku bergantung dengan result UPT esok pagi.. kalau negatif , means kena jugak check up kat spital..mana tau betul ade sakit buah pinggang. Tak nak laa simpan lama2.. Bangun subuh pagi nye, aku terus buat Test. Adeh.. loading jugakk.. skali… Ting result Pregnant 1-2 weeks…!!! Terkejut gila… blurrr jangan cakap laa time tu.. x mandi lagi terus keluar toilet tanye my housemate.  “Logik tak, baru kawin 2-3 minggu dah pregnant?” die plak yang jerit2 happy..padahal muka aku mcm blur lagi… At the same time, aku terus call laa bgtau asben aku.. huhu.. happy plak die…

jj

Alhamdulillah.. Anugerah yg tak disangka-sangka dariMu Allah.

Sampai opis, aku g klinik Mediveron kat Batu Caves. Sakit hati, die takde pon buat UPT test lg ke,bla bla bla.. cuma tanye aku bila last aku period… then tanya aku lagi, tau tak nk kira waktu subur…? selamba je aku jawab, 3 hari lepas abes period.. wakakakaka.. Doc siap gelak lg.. hahaha.. then dia terangkan laa waktu subur tu 14/15 hari after haid yg pertama… means dalam 5 hari, tempoh subur.. oooo.. aku ingat 24 jam je..hahaha..Okey.. kt sini aku tunjuk reference my own.. hope korang faham…

3.Kalendar.Mac 2013.eilarazi.blogspot

ni laa yg doc tu ajar how nk kira waktu subur.. coz aku memang blur tahan gaban.. Mesti doc ni bisik dalam hati dia.. Kawin pandai.. /waktu subur pon tak tau.. kakakaka.. tengok IC lahir tahun bila?? lagi laaaa…

okey.. Dah paham kitaran haid .. tengok dari carta ni Insyaa Allah aku pregnant.. wahhh.. tak sangka pandai plak pilih tarikh kawin.. hehehe.. Masuk opis, bermula lah aktiviti menggogel bout pregnancy. Sebab aku memang xde tanda2 macam yg selalu dalam tv tu. Muntah2? Mabuk? Pening??? Nak pitam?? Non hadoooo…. pee pee tu je masih kerap.

2 hari lepas tu, aku g private klinik lg..time tu maybe my pregnancy dah 4weeks  . Ni klinik lain. kat Permaisuri..pergi sorang jugak..coz my asben kerja. Tetiba doc tu nk scan.. unfortunately, xde plak nmpak kantung ke hape. kosong je.. doc kate, awal lg ni..baru sebulan kan… memg x nmpak.tunggu lg 2 minggu check up lagi skali. then doc tanya, u amik tak folic asid? jadah mende plak folic asid ni.. then kena marah plak coz kena amik before u plan pregnancy.. padahal takde plan ape2 pon..  errr…. bukan takde plan… x sempat nk plan, melekat terus.. muahahaha…lol.

Next aku tunggu minggu ke 7.. (7 weeks preggy).. Pegi klinik lain plak..kali ni dengan asben.. klinik memg specialist bersalin laa..siap ade ward lg kat Pandan Indah. Kat situ die bagi 2 UPT, & 2-2 positif.. yahoo!! then time untuk scan.. again!! tak nmpak jugak.. jangan kan heart beat.. kantung pon x nmpak.. alahai.. sedihnye aku.. kt situ aku dah risau.. coz doc said, usually 7 weeks dah nmpak kantung & heart beat.. =(  macam tu je charges RM180++) ..  so, dox suruh tunggu lagi 2 minggu datang balik..

Tapi 10weeks preggy baru aku pergi check up ..saja nk anjak 1minggu.. time tu memg aku dah agak risau, coz aku ada baca bout pregnancy luar rahim & kandungan anggur.. Ya Allah.. takut nya.. Even, this is unexpected pregnancy, tp memg dah happy sangat bila tahu kite positif pregnant. Kali ni check up plak kat klinik lain.. sebelah klinik bersalin tu.. Bila tengok scan, sedih lagi, coz cuma baru nmpak kantung.. =( padahal dah 10weeks.. =( patut dh nmpak heart beat @ janin.. Lagi sekali doc suruh tunggu 2 minggu lg.. coz aku ade cakap pasal kerisauan ectopic pregnancy.. tapi die saje nk sedapkan hati aku.. kes tu jarang berlaku.. huh! OTW balik, aku dah nangis2 dalam kereta.. sebab aku nk baby ni… die bukan paham pon ectopic ke hape ke..hahaha.. puas laa pujuk.. aku makan pon tak lalu dah… coz nk tunggu lg 2 minggu tu, lama tau!!!

Morning sickness ke hape ke masih tak dirasa.. memang x de laa mual2.. semua aktiviti berjalan mcm biasa. Period pon takde.. huhu.. FYI, aku tak jadi check up masa 12 weeks.. aku extend 14 weeks baru buat check up.  and the result.. Subhanallah!!! tengok dekat mesin scan, tangan baby dah melambai2.. nampak kepala kaki semua.. time tu jugak nangis… !!! sedih terharuuu sangat… 14weeks baru nmpak my precious.. time tu dah lega.. because masih 1st trimister, masih berhati2.. coz baby kan fragile lagi..  haisshhh… sindrom food lover pon aku takde.. agak kecewa kat situ.. cewahh.. mak die plak yg over kann.. Good baby, tak nak susah kan mummy ngan papa carik makanan pelik2 kan syg… Sayangggg die… okey..next entry story bout 2nd trimister plak.. ^_^

31 March 2013. Dah laa malam lepas akad nikah ntah tido pukul berapa pagi.. bangun pon kena awal pagi sebelum subuh buta dah kena bangun.. Mak kejut suruh tanggal baju tido yang aku pakai sekarang ni, campak atas bumbung rumah, konon nya tak nak hujan laa hari tu.. hahahaha..kelakar… ikut je laa.. kalau nak hujan, hujan jugak.. sape lah kita nk halang ketentuaNya.

Bangun pagi ..tak sempat nk sarapan pagi bagai..memang agak sibuk..sibuk tengok orang kelam kabut.. kah kah kah.. dan dan aku nk mengaji khatam Al-Quran sat lagi.. hish… sebab aku adalah orang penting, pengantin lah katakan, memang hari tu, semua kena dahulukan aku lah termasuk penggunaan toilet..hehehe..siap ada yang masak kan air panas lg,nk mandi.. gediks kannnn.. selalu boleh je nk mandi air sejuk.. tp sebab “special day”, tak special day sangat, sebab aku tahu, lepas abes majlis je ada kerahan tenaga…. hehehe..

Khatam Al-Quran start pukul 0900 pagi.. memang mekap semua sendiri.. takkan nk mengaji pakai bulu mata ala Rozita Che Wan bagai.. hahahhaa.. sebab cameraman pon x datang lagi, so, xde lah gambar bersejarah.. nak suruh adik2 sedara pon , semua join mengaji.. memang xde kenangan pon.. tp nyempat lah amik gmbar pakai camera sendiri pose kat atas pelamin nikah.  Aku rasa tak de function pon pelamin nikah tu… bukan pakai sangat pon.. pose pon sekejap je… my mom is really excited khenn…layan kan je.

Abes program, memang x sempat nk makan , nk minum semua, M.U.A aku dah sampai awal.. bila dia tengok apa yang pakej aku dapat, dia kata x sesuai, dah dia g balik amik barang dia kat rumah.. nyempat lah minum seteguk dua.. Even baju pengantin, lain aku design, lain yang aku dapat… penat aku create design bagi contoh nak baju macam ni..macam ni..dapat mcm tu jerrr..macam baju kurung biasa.. erghh..sabo je laa.nak buat acamne.. booking awal, 1 hari nak nikah baru dapt tengok + fitting semua… takpe.. disebab kan orang yg pakai dah cantik, so baju pon jadi cantik.. chewahhhhh…. motip sangat sedapkan hati sendiri…nasib baiklah aku ni jenis… tak cerewet.. nak cerewet macam mana.. esok dah majlis!!!! grrrrrr…. kang hilang seri mak nooksss…

2 hari before majlis bersanding , baru dapat jumpe dengan my dJ.. and bleh plak dia suggest kan Zapin. Sebab mak aku nk sponsor… tak kisah sangat lah..sebab kalau ade kompang & DJ pon dh cukup meriah…

and the day….

2

my M.U.A 

13

15

19

21

encemmmnyeee my husband!!! auummmmm

33

my mom dah bising2 coz baru perasan takde bunga manggar… hahaha

34

peluh2 sudehh..

38

44

toll guard yang pertama..

45 48

56

2nd toll guard…..

61

65

time ni dah risau, takut berlakunye kegelojohan suami ku…muahaha

67

69

ecehh…pose sepadan sangat kan.. cewahhh!

71

75

Zapin dari Sanggar Budaya Batu Pahat

79

My BFF Dayah jadi pengapit!! unfortunately wedding die aku tak pi pon..sodehhh!

84

Ex Classmate from MSU.. BHM-T

85

89

My mom

90

My Abah

100

105

apebenda nama acara ni?? i kenot brain laa

115

Potong kek! simple je cake ni.. =) tak ingat order kat mana..

121

dari MBA BP, JB & KL.. thanx uolss datang dari jauh…

126

Groom’s side

127

My Mother in law

129

Hubby sister and cousin
132

my sister’s , & cousin

134

137

Lovely parents

141

147

my awesome family!

150

151\

D07_5383

D07_5580

hubby best fren

D07_5667

D07_5679

D07_5728