Archive for March, 2012

Cantik itu Beauty..

Posted: 07/03/2012 in Uncategorized

entry kali ini aku rasa agak poyo sikit, sebb konon2 nk share rahsia kecantikan.. poyo kan… poyo kan.. tapi x pe.. at least , boleh try coz even i’m not artis lah kan.. tp masih jugak ade bunyik2 ‘eh ko.. muka ko x de pimples kan” .. yess.. tipu lah klw lgsung sebijik jerawat x beranak kt muka… nak2 wktu dah nk dekat bendera merah kan.. amik ko.. kt hidung, kat dahi , kt dagu.. besar gitu.. aku percaya itu adelah sebb hormon.. sebb zaman sekolah dlu memg muka aku dah berjerawat.. jerawat pasir org kate.. ¬†so, cream2 muka tu memg x layak pakai, mesti pakai bedak bedak bercapuk.. DEmmitt… tp bila dah dewasa kan , secara alami semulajadi, jerawat tumbuh time nk Yeyed je.. yahooo!!!

masa sekolah dulu pon berangan jugak nk putih melepak.. tp x boleh coz balik sekolah tengahari, dgn bus stop sekolah boleh muat 5 org je, tpksa jugak terpacak berdiri di terik matahari.. hasilnya berbelanglah muka. nak2 time bersukan.. haaa.. 1 hari suntuk kat padang, dah x pedulik dh semua tu.. dulu mase sekolah mane tau Sunplay ke hape kann…oleh itu amik jalan mudah… ikot kawan2 jugak.. aku pkai produk nih ;

krim & toner pop..

sesungguhnya kulit remaja dulu nipis kan..tgok kawn pakai , dekat separuh kelas jugk budak perempuan pakai.. die punye toner tu, makkk oooiii pedih gile… krim die tu mcm safi. 2 minggu jugak kulit muka mengelupas.. tp , okey.. jerawat pasir kt muka ni kering.. pastu si roomate aku skrg ni, ade masalah jerawat.. so aku suggestkan pkai produk nie.. kulit die dah okey banyak dri dulu.. tp klw die stop pkai, memg naik banyak balik.

okey.. now aku cerita produk ape aku pakai okey..

1. Face wash

Clinique face wash

Safi

kalau nk diikut kan, aku paling malas cuci muka.. ikut mood.. rase tetiba nk manjakan diri, cuci muka lah, scrub muka lah kan.. baru laah buat… so actually, pkai produk apepon aku x kisah.. xde masalah pon… coz xde plak rase allergic ke kan.. even brand murah, aku pakai je.. 1 botol safi mcm ni, boleh tahan jugak setahun 2.. haahaha..

2.toner

Aiken

aku mula 1st try product ni masa blaja kt MSU. time balik kg, ak rembat je mak aku punye toner.. kebetulan dolu2 pakai produk clean & clear time tu habis.. mse pkai tu, mak oiii,pedih.. tp yg bagus nye, kt kapas tu semua hitam.. betape kotor nye muka aku kan.. tp okey jugk.. smpai harini aku masuh pakai..

3.Moisturizer

Pelembab muka Safi Lidah Buaya

after dah clean muka dah tepek toner kan, aku pakai pelembab.. sebab 1 hari duduk kt dlm opis berekonn ni kulit rasa tegang je. pnah jugak 1 hari tu x pkai pelembab, rase crack muka ni dengan sejuk nye.. coz memg tahu jenis kulit aku adalah kering.. so, moisturizer safi yg botol hijau ni memg wajib.

4.krim muka

krim muka Safi 

Eh..rupenya banyak jugk produk safi yang aku pakai kan.. coz even murah, tp okey laa.. masih berkualiti.. ni kadg produk mahal, smpai muka berkilat.. naik jerawat lagi kan.. mesti hati kecewa. duit habis mcm tu je.. ¬†mula2 pakai cream ni pon mcm erkk..Wtheck kilat melekat2 kat kening.. bila pakai compact powder bercapok2… tp skrg dah okey.. dah sebati dengan kulit muka agaknye.

5. BB CREAM

MAYBELLINE BB CREAM

Biasanye klw foundation ke BB cream ni pkai secoet je.. banyak2 tebal dah mcm pkai topeng.. nak2 klw berpeluh kan.. mekap pon cair…. tp sepnjg pkai BB cream ni, nk pkai senang je..seng cakap x payah nk sapu bayk kali die macm seng nk rata..penah laa pkai BB Cream avon.. rase nk nanges je.. mesti bercapuk… DEmmmm…

6.FOUNDATION

SILKY GIRL FOUNDATION (LIGHT)

produk yg ni memg pkai dr zaman blajar smpai laa ni… ni pon boleh than 4-5 bulan jugak… pakai secoet je kt hujung jari.. memg boleh jimat.. lain lah kalau nk pakai setepek banyak kan.. 3 hari pon boleh abes… foundation yg ni dah serasi dgan kulit muka aku.. klw nk di banding kan dgn Siky girl skin perfect tu, muka aku jadi kelabu laa plak…

7. POWDER

johnson & Johnson baby powder Nourishing With Milk

suka bau baby.. bedak ni biasanya aku sapu kat leher.. sebab nk bg rase fresh & segar nk pergi kerja… lgpon nk g lrt tu walking kot.. kang peluh2 bau badan… hehehe..

8.SPRING WATER

 Eue Thermale Avele

okey.. ni yg paling last sekali.. after dah mekap, dah pkai gincu, eye shadow blusher semua tu, kite sembur dengan menatang ni.. kire last touch up laa… aku suke sebab after pakai rase muka glowing je.. mcm kite pkai sendayu tinggi, produk mahal2 tu… kdg tu kat office , klw rase kulit muke ni kering, aku sembur je kt muka.. bg fresh balik… alaa.. korg klw tgok cerita korea, mesti perasan kan , diorg tgah makan2, tibe2 sembur muka.. tengah hot marah org, muka dh nk berpeluh sembur lg.. ada laa die punye benefits pkai air sembur ni.. bg sejuk muka kot… hohoho…

 9.MAKE UP REMOVAL

Johnson & Johnson Baby Oil

Eh… belom abes lg… agak2 klw dah mekap tu kena lah ade yg boleh menanggalkan mekap kan.. expecially klw pakai eye liner.. part tu yg payah nk hilang pakai air je.. ¬†tp pkai yg paling murah je.. xsmpai 4 ringgit pon yg botol kecik.. lagipon baby oil ni multi purpose.. sebb boleh sapu kat kulit mcm kt siku , kt lutut, tapak kaki kan kering.. haa.. tepek je laa baby oil ni..

10.LOTION

Garnier Whitening

Suka jugak pakai lotion ni walaupon baunya agak kurang menyenangkan.. busuk sikit.. wlwpon busuk, kalau habis, beli lagi.. hohoho.. xpaham betol..tp klau lotion aku memg suka yg ade susu. tp maybe sebb dia ade lemon, tu yg bau busuk sikit..

Safi Lotion Vitamin C

losyen ni wangi.. suka jugak.. sebab yg ni aku memg tinggal kan kt rumah pkai wktu malam..yg garnier tu memg standby dlm handbag je.. kan best pakai malam2 nk tidur bau wangi… lena betul tido.. ade jugk losyen yg bau fruitty or something yg manis.. aku x berapa suka sgt.. bau bunga ros ni memg dah cukup best…

¬†okey.. tamat.. ini aje yg dpt di share kan… so if klw nk try produk yg aku pakai ni, try laa.. coz buat mase ni xde lagi yg bg effect kt aku… ye laa..setengah org alergic.. x boleh pkai tu, x boleh pkai ni, bengkak laa, gatal2 laa.. sebb ni semua bergantung pade individu tu sendri.. ¬†=)